In september wordt er een besluit genomen over de nieuwe openingstijden. (Video: Robbert Beurse & Brigit Disseldorp)

Zoeterwoude wil ruimere winkeltijden op zondag: 'Niet meer van deze tijd'

Inwoners van Zoeterwoude-Rijndijk die op zondagochtend een vers broodje willen halen bij de supermarkt, moeten uitwijken naar winkels in naastgelegen gemeenten. Volgens de huidige winkeltijden mag de ‘gele voorraadkast’, zoals de Jumbo aan het Molenplein gekscherend wordt genoemd, pas om 12.00 uur haar deuren openen. Het huidige beleid is ruim tien jaar oud. Tijd voor verandering, vindt wethouder Paul Olthof die een voorstel hiertoe op de agenda van de raadsvergadering zette.

Raadslid Mike van Es, van Progressief Zoeterwoude, woont vlakbij de supermarkt en betreurt het om iedere zondag klanten te zien vertrekken op weg naar een vers broodje. “Dit is niet meer van deze tijd en bovendien een gemiste kans voor de ondernemers in onze gemeente”, aldus Van Es. De eigenaar van de supermarkt kwam naar het raadslid toe en vroeg of hier iets aan kon doen. “Ik heb gezegd dat ik het gesprek met de wethouder hierover wel aan wilde gaan”. Dat gebeurde donderdagavond.

Rustdag
De huidige verordening is ruim tien jaar oud. Zelfs CDA-wethouder Paul Olthof ziet in dat het tijd is voor een update. “Zondag was altijd een rustdag. Maar in de huidige maatschappij is dat veranderd. Natuurlijk is het belangrijk dat mensen die dat willen een rustdag nemen, maar dat kan op een moment in de week dat je zelf kiest”, zegt hij.

Olthof wil de regels dus best vernieuwen, maar wil zich daarbij graag houden aan de norm die in de omgeving wordt gehanteerd. “Neem bijvoorbeeld de Rijneke Boulevard. Die ligt voor een groot deel in de gemeente Zoeterwoude, maar hoort ook deels bij Alphen aan den Rijn. Voor de winkels daar moeten wel allemaal dezelfde regels gelden”, vindt hij.

Snel
De partijen zijn verdeeld over de kwestie. Thea van der Kooi van Senioren Belangen Zoeterwoude steunt het voorstel en ziet het liefst de verordening zo snel mogelijk in gaat zodat de ondernemers er nog deze zomer hun voordeel mee kunnen doen.” Dat gaat niet lukken omdat de raad het nog niet eens is en er bovendien geen voorstel op de agenda van de laatste raadsvergadering voor het zomerreces klaarstond.

Onduidelijk
Het CDA steunt haar wethouder en ziet ook in dat er vernieuwing nodig is. Toch zitten er nog wel wat haken en ogen in het voorgelegde voorstel. Max van Mil, fractielid namens het CDA: “Er wordt wel gezegd dat het langer zou mogen. Maar er worden geen winkeltijden genoemd. Hoe lang mag het dan? Dat is onduidelijk. Bovendien: geldt dit voor iedereen? Of moet je een ontheffing aanvragen? Dat zorgt weer voor extra belasting van de ambtenaren”, zegt hij kritisch. De lokale VVD-fractie stelt voor om vooral landelijke afspraken omtrent de openingstijden van winkels te volgen.

In september staat het onderwerp op de agenda van de raadsvergadering. Dan kan er een besluit over worden genomen.

Advertentie

Economie Politiek Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×