De grenspaal heeft zijn plek weer ingenomen langs de N44. (Foto: Gemeente Wassenaar)

Grenspaal tussen Wassenaar en Voorschoten teruggeplaatst

De grenspaal tussen Wassenaar en Voorschoten is terug op zijn plek gezet. In 2017 werd het gemeentelijke monument verwijderd, in verband met de aanleg van de Rijnlandroute.

De paal kent haar oorsprong in 1620, toen de schouten van Voorschoten en Wassenaar besloten de paal te plaatsen aan de rand van de Ommedijkse polder bij de Rijksstraatweg.  Er werd een ‘paal gesteld’, waardoor de grens tussen de gemeenten duidelijk werd. In 1801 werd de houten paal vervangen voor een hardstenen exemplaar, voorzien van de namen van de beide gemeenten.

Met de grenspaal is er een blijvende herinnering dat tot 1966 het Voorschotense grondgebied langs de Rijndijk werd toebedeeld aan Leiden.

“De terugplaatsing van deze historische grenspaal symboliseert het behoud van onze gezamenlijke geschiedenis en erfgoed. Deze paal herinnert ons aan de eeuwenoude grens tussen Voorschoten en Wassenaar. Het is een eer om dit gemeentelijke monument weer op zijn oorspronkelijke plek te mogen verwelkomen. Ik hoop dat deze grenspaal nog vele jaren kan blijven staan, zegt wethouder Cultureel Erfgoed, Ronald Zoutendijk.”

Advertentie

Wassenaar


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×