De nieuwe fietsenstalling wordt bewaakt en moet plek bieden aan 352 fietsen. (Foto: Gemeente Leiden)

Nieuwe fietsenstalling in centrum Leiden, bouw kost bijna vijf miljoen euro

De gemeente Leiden wil de fietsenstalling aan de achterkant van de Hartebrugkerk uitbreiden, meldt Omroep West. Steeds meer mensen komen op de fiets naar Leiden. Dit zorgt onder meer voor overlast op de Lange Mare. Om de uitbreiding mogelijk te maken moet onder meer de huidige Romanuszaal gesloopt worden. Totale prijskaartje van het project: bijna vijf miljoen euro.

De nieuwe fietsenstalling wordt bewaakt en moet plek bieden aan 352 fietsen. Er is ruimte voor honderd buitenmodelfietsen (fietsen met een zitje of kratje) en acht bakfietsen. Ook komt er een openbaar toilet in de stalling. Het college heeft de raad gevraagd om voor de uitbreiding een krediet van 4,95 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Dat is een flink bedrag, maar de werkzaamheden zijn dan ook ingrijpend. Zo moet de Romanuszaal aan de achterkant van de kerk gesloopt worden. Daarvoor komt een nieuwe zaal met een groen dak terug, bovenop de fietsenstalling. Tot slot wordt het transformatorhuisje van Liander verplaatst naar de zijstrook van de kerk. Die krijgt de vorm van een peperbus.

Start in 2025
Definitief is het plan nog niet. Het college heeft het uitvoeringsbesluit vastgesteld en heeft de gemeenteraad gevraagd om in de stemmen met de bouw van de fietsenstalling en het kostenplaatje. De raad neemt naar verwachting in het najaar een besluit. Als de raad akkoord gaat, beginnen de werkzaamheden in het voorjaar van 2025.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×