Het strand bij Wassenaarse Slag is populair op zonnige dagen. (Foto: Robbert Beurse)

Eindelijk zomers weer: oppassen als je zee ingaat

Het is een wisselvallige zomer met regelmatig regenachtige dagen. Maar, het wordt eindelijk mooi weer: woensdag 22 graden, donderdag 25 graden, vrijdag 28 graden en zaterdag opnieuw 28 graden. Áls de zon dan eindelijk lekker schijnt, gaan we graag naar het strand of de zee in. Maar hoe zorg je dat je daar niet in de problemen komt?

Pieter Scholten van Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwt zwemmers voor muien. Een mui is een geul tussen twee zandbanken, waarin het water hard richting de zee stroomt. “Je merkt heel snel dat je in een mui zit”, zegt Scholten. “Het is net als de stroombaan in het Tikibad. Je wordt echt meegetrokken door de stroming. Je voelt het water aan je trekken en dat gaat met zo’n kracht dat je er niet tegenin kunt zwemmen.”

Dat moet je dus ook niet proberen, waarschuwt de reddingswerker. “Dan raak je vermoeid en kom je niet meer terug, met alle gevolgen van dien. Als je je mee laat gaan met de stroming, dan duurt het vaak een meter of tien tot twintig voordat je naar links of rechts kan zwemmen en daarna schuin richting het strand.”

Wind
Als je in plaats van te zwemmen liever op je luchtbedje in de zee dobbert, moet je ook opletten, zegt Scholten. “Het is prima als de wind richting het strand gaat, maar niet als die er vanaf waait. Op zulke dagen moest de reddingsbrigade al vaker in actie komen om strandgangers van hun luchtbedje te halen. “Dus kijk goed naar de wind en naar de vlaggen van de reddingsbrigade. Een rode vlag betekent gewoon: ga niet de zee in.”

Hogedrukgebied
“Sinds dinsdag vormt zich boven de Golf van Biskaje een hogedrukgebied. Dat hogedrukgebied trekt het komende etmaal via ons land in de richting van Denemarken waar het donderdag komt te liggen”, legt Omroep West-weerman Huub Mizee uit. “Dat betekent voor ons vanaf morgen droog weer met eerst nog wat bewolking, maar morgenmiddag komt er al meer zon. Het wordt dan ongeveer 22 graden.”

Onweer
Vanaf donderdag wordt er met een oostelijke wind warmere lucht aangevoerd. Zowel donderdag, vrijdag als zaterdag zal het dan ook zomers warm zijn met vrij veel zon, droog weer en maxima die donderdag een graad of 25 zullen zijn. “Vrijdag en zaterdag zal het een graad of 28 worden. Het zeewater is 18 graden. Het ziet er momenteel naar uit dat het zomerweer voorlopig zondag ten einde komt met regen- en onweersbuien.”

Advertentie

Maatschappij Wassenaar


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×