Peter Volk snijdt de vis aan in zijn marktkraam. (Foto: Omroep West)

Weg van vaste stek: marktkooplui moeten snel ruimte maken voor hulpdiensten

Voor september moeten de marktkooplui van de Leidse zaterdagmarkt met een nieuwe opstelling komen, anders gaat de gemeente ingrijpen. Het probleem speelt al een tijdje: veel marktkooplui moeten van hun vaste stek weg, zodat er meer ruimte op straat komt voor de hulpdiensten. Nu is die ruimte er vaak niet doordat de marktkramen en busjes niet op de meest efficiënte manier staan opgesteld in een toch al krap historisch centrum. Ondernemers zitten er niet echt op te wachten om te verkassen, ook al is er begrip voor de plannen van de gemeente Leiden.

“Leuk is anders”, zegt notenboer Soufian El Marsse terwijl hij gratis nootjes uitdeelt op de zaterdagmarkt. “Maar als het vanwege de veiligheid moet, het zij zo. We moeten er het beste van maken met z’n allen.” Vooral op zaterdag is het altijd erg druk op de Leidse markt, ook omdat toeristen de eeuwenoude markt langs de Nieuwe Rijn dan goed weten te vinden. Drukte in combinatie met compact historisch centrum waar dan ook nog marktkramen en bestelbusjes staan, kan een risico voor de veiligheid zijn.

“De brandweer heeft de veiligheidsrisico’s op en rond de zaterdagmarkt bekeken”, zegt een woordvoerder van de gemeente Leiden. “De brandweer concludeert dat de huidige indeling niet voldoet aan de vereiste doorgangen voor nood- en hulpdiensten. Er staan nu grote verkoopwagens op smalle kades, waardoor voertuigen van hulpdiensten er niet langs kunnen.”

Schuiven
Hierdoor ziet de gemeente zich genoodzaakt met plekken te schuiven. Op smalle plekken mogen in de toekomst geen grote verkoopwagens meer staan, alleen nog maar kramen. Ook moet de afstand van friturende ondernemers tot de gevel voldoende zijn.

De marktkooplui is nu verteld dat de ondernemers die het langst een vergunning hebben, het eerst een andere plek mogen uitkiezen. “Marktondernemers krijgen tot halverwege september de tijd om zelf een nieuwe indeling van de markt te maken waar ze allemaal mee akkoord zijn”, zegt de woordvoeder.

Frituren
“Hierbij gelden de uitgangspunten dat niet op elke standplaats gefrituurd kan worden en niet op elke standplaats een verkoopwagen kan staan. Als dit niet lukt, dan gaat de gemeente over tot een volledige nieuwe indeling op basis van anciënniteit, rekening houdend met deze uitgangspunten.” Visboer Peter Volk krijgt er gemengde gevoelens van. “Wij staan al zo’n zestig jaar op dit plekje. Dat heeft dus wel emotionele waarde. We zijn wel gehecht aan onze plek. Als er geen andere optie is, zou je het ermee moeten doen. Maar als we hier kunnen blijven staan, willen we ons daar voor in zetten.”

Eten
“De mensen weten je te vinden, we zijn best bekend in Leiden”, zegt Volk. “De gemeente doet alles om een mooie markt te hebben, maar dat verplaatsen vinden we best lastig. Wij zeggen zelf het gaat al zo veel jaar goed, er is hier nog nooit wat gebeurd. Veiligheid is opeens een hot item geworden.”

Bloemist Sylvia van der Haven vult aan. “Het is je eten, je inkomsten staan ook direct op het spel”, zegt ze. “Je zit met karren die speciaal op maat gemaakt zijn, als je dan op een andere plek gezet wordt, wordt alles op z’n kop gezet.” Ook voelt het voor haar vreemd dat een enkeling toch eerder mag kiezen dan iemand die er al heel lang staat. “Apart dat ondernemers met een frituur eerder mogen kiezen”, zegt ze. “Stel je staat er maar een jaar dan zou je ook nog eerder mogen kiezen dan iemand die al 38 jaar op de markt staat, dat voelt een beetje onterecht.”

Balans
Dat gevoel van rechtsongelijkheid is niet terecht, stelt de gemeente Leiden. Want een visboer met een frituur moet minimaal vijf meter van een gevel af staan, en dat zorgt ervoor dat het aantal plekken waaruit gekozen kan worden zeer beperkt is. Als het de marktkooplui niet lukt een nieuwe indeling te maken kan de gemeente niet anders dan overgaan tot een volledig nieuwe indeling van de markt. Dat gaat dan op basis van inschrijvingen, rekening houdend met anciënniteit en met de veiligheid. Op deze manier hoopt de gemeente een balans te vinden tussen veiligheid, eerlijkheid en de opgebouwde rechten van de marktkooplieden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×