De zero-emissiezone vanaf 1 januari. Foto: Gemeente Leiden

Zero-emissiezone vanaf 1 januari; loket voor ontheffingen live

Vanaf 1 januari 2025 voert Leiden een zero-emissiezone in voor vracht- en bestelvervoer. Dit betekent dat alleen uitstootvrije voertuigen de zone in mogen, maar onder bepaalde voorwaarden kunnen sommige niet-uitstootvrije voertuigen toch toegang krijgen.

Ondernemers en particulieren kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een ontheffing. Denk hierbij aan lange levertijden van een uitstootvrij voertuig of bedrijfseconomische redenen. Particuliere eigenaren moeten bewijzen dat het voertuig niet zakelijk gebruikt wordt. Aanvragen kan via rdw.nl/ontheffing-zero-emissie.

Tot 2030 geldt een overgangsregeling voor bestaande voertuigen. Voertuigen die na 2025 nieuw op kenteken worden gezet, moeten uitstootvrij zijn. Het doel van de zero-emissiezone is het verminderen van schadelijke uitstoot, wat bijdraagt aan een schonere lucht en minder CO2-uitstoot.

Zero-emissiezone
De zero-emissiezone is een gebied waar zakelijke bestel- en vrachtauto’s alleen mogen inrijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Dit betekent dus dat bestel- en vrachtauto’s op diesel, benzine, LPG of biodiesel niet de zero-emissiezone in mogen.

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×