(Foto: Redactie)

Cel en tbs na belagen en bedreigen docente Universiteit Leiden

De rechtbank heeft een 32-jarige man veroordeeld voor het belagen en bedreigen van een docente van de Universiteit Leiden. Hij stuurde van eind oktober 2023 tot halverwege januari 2024 een groot aantal e-mails naar de docente, waarvan er drie bedreigend waren. Hij krijgt een celstraf opgelegd van zes maanden en tbs met dwangverpleging.

De man stuurde bijna dagelijks e-mails naar een docente van wie hij les kreeg. Soms stuurde hij er meer dan tien op een dag. Het gaat om ongeveer 170 e-mails in totaal. In drie van die e-mails bedreigde hij haar. Hij schreef dat hij een dolk zocht en verwees naar dodelijke schietincidenten op andere universiteiten, in Rotterdam en Praag. Ook heeft hij een rouwkaart gestuurd naar de docente.

De verdachte had een opdracht in de Engelse taal ingeleverd, terwijl hij wist dat dit in de Nederlandse taal had gemoeten. Hij kreeg een onvoldoende. De verdachte verklaarde dat hij de docente wilde laten weten wat die beslissing met hem deed.

Bedreiging
Volgens de rechter heeft de man zich schuldig gemaakt aan belaging en bedreiging van de docente. De rechtbank: ‘Hij heeft met zijn handelen de grenzen van het toelaatbare ver overschreden. In de tientallen e-mails staan veelal zeer beledigende en discriminerende teksten. Dit heeft grote impact op de persoonlijke levenssfeer van de docente gehad, zo blijkt uit haar aangifte. Zij heeft in angst geleefd en haar gevoel van veiligheid is aangetast.’

Cannabis
De man lijdt volgens de psycholoog en psychiaters aan een psychotische stoornis. De verdachte heeft de overtuiging dat hij gedrogeerd wordt en dat hij door allerlei instanties wordt benadeeld en geïntimideerd. Ook lijdt hij aan een stoornis in het gebruik van cannabis. Ze schatten de kans op herhaling hoog in. De rechtbank neemt de conclusies van deze deskundigen over en vindt dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank legt naast zes maanden cel ook tbs met dwangverpleging op. Na de tbs krijgt de man ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel.

Advertentie

112 Leiden


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×