Foto: Archief

Batterijen bij De Watergeuzen

Bij windturbines De Watergeuzen langs de A4 wordt binnenkort een grote batterij geplaatst. Dankzij financiële steun van de provincie Zuid-Holland zijn er al belangrijke stappen gezet in dit project. De Watergeuzen zijn twee windturbines die eigendom zijn van 620 mensen uit de omgeving die geld hebben ingelegd.

De batterij biedt meerdere voordelen. Bij harde wind en veel opgewekte windenergie wordt de batterij opgeladen, wat het elektriciteitsnet ontlast en kosten bespaart bij de netbeheerder. Door de batterij op andere momenten te ontladen, wordt bijgedragen aan de balanshandhaving op het elektriciteitsnet en wordt netcongestie tegengegaan.

Dit gebeurt in samenwerking met Liander, waarmee afspraken worden gemaakt over stroomlevering en -afname om het stroomnet te ontlasten. Deze samenwerking zorgt ervoor dat bedrijven die nu op de wachtlijst staan bij Liander een aansluiting kunnen krijgen. Zo heeft de batterij naast duurzame impact ook maatschappelijke impact.

In dit project werkt Rijnland Energie samen met Emmett Green, die helpt bij de vergunningsaanvraag, technische studies, financiële modellering en projectmanagement. Emmett Green investeert ook in de batterij en beide partijen worden 50 procent eigenaar. Wanneer de batterij operationeel is, verzorgt Emmett Green de aansturing.

Een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek heeft aangetoond dat het project zowel financieel als technisch haalbaar is. Momenteel wordt gewerkt aan de vergunningsaanvraag.

Voor iedereen die eerder te laat was om te participeren in De Watergeuzen is er nu een nieuwe kans: Rijnland Energie geeft participaties uit voor het batterij-project. Geïnteresseerden kunnen een bijdrage leveren in ruil voor rente op hun inleg. De campagne en administratieve zaken worden nog opgezet en een vergunning is nog vereist voordat van start gegaan kan worden. Verdere informatie volgt later dit jaar.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×