Foto: Wijkvereniging Lage Mors

Drie jaar lang verkeershinder Plesmanlaan; wijkvereniging hekelt slechte communicatie

Wijkvereniging Lage Mors hekelt de slechte communicatie van de gemeente Leiden omtrent de herinrichting van de Plesmanlaan. ‘De werkzaamheden starten al over vier weken en de gemeente heeft nog geen communicatie, fasering of informatie aan de bewoners gegeven.’ En dus komt de wijkvereniging zelf met een overzicht.

‘Straks 19 minuten langer onderweg vanaf de Vondellaan naar Naturalis voor 3 jaar. Wat normaal een loopje is van nog geen 3 minuten, wordt nu 21 minuten lopen om Naturalis te bereiken. Voor de fiets is dat niet anders. En dat allemaal zodat straks een bus 10 seconden sneller van Katwijk naar Leiden is.’

De herinrichting van de Plesmanlaan is onderdeel van de Leidse Ring Noord. De werkzaamheden starten begin september 2024 en duren tot eind 2027. Wijkvereniging Lage Mors maakt zich zorgen over de grootschalige hinder die dit project met zich meebrengt.

Eind augustus wordt al gestart met de ontmanteling van het Shell-tankstation aan de zuidzijde van de Plesmanlaan. Daarmee wordt ook een uitgang van de wijk Lage Mors opgeheven: het is vanaf dat moment niet meer mogelijk om via dit terrein naar de Plesmanlaan te rijden met de auto. Wat er met het fietspad langs het tankstation gebeurd is volgens de buurt nog niet duidelijk.

Vanaf 1 november wordt er gestart aan de Darwinwegkant. Er moet daar veel gebeuren met kabels en leidingen. ‘Hinder onbekend’, schrijft de wijkvereniging in haar relaas. Vanaf januari 2025 gaat ook de hoofdfietsroute Pesthuistunnel en Darwinweg dicht en wordt het voor fietsers en wandelaars omfietsen of omlopen. Ook beide fietspaden aan de noord- en zuidzijde van de Plesmanlaan gaan dicht.

Met de auto
Automobilisten gaan vanaf half 2025 last krijgen van de werkzaamheden. Vanuit de Lage Mors kan er dan alleen vanaf de Vondellaan worden afgeslagen worden naar het centrum. Het is dan lange tijd niet mogelijk om richting A44 en Bio Science Park af te slaan. En wie op de Plesmanlaan rijdt kan alleen vanuit het westen (A44) de Vondellaan inrijden. Het is niet mogelijk om vanuit de stad op de Vondellaan te komen.

‘Grootschalige hinder dus voor alle mensen die gebruik maken van deze route. En dat geldt niet uitsluitend voor de inwoners van de Lage Mors, maar ook voor de inwoners van de Bockhorst, Hoge Mors, Transvaal en Stevenshof.’

‘Wijk weet van niets’
De werkzaamheden starten over vier weken, maar van uitgewerkte communicatieplannen of duidelijke participatie is volgens de wijkvereniging geen sprake. ‘Er zijn nieuwsberichten, informatieavonden en duidelijke kaarten beloofd. Maar tot nu toe weet de wijk nog van niets. Vandaar dat wij het nu wel gaan vertellen. We hopen toch echt dat dit geen herhaling wordt van het Noordeinde, waar ondernemers één dag van tevoren hoorde dat de weg werd afgesloten voor een half jaar.’

Advertentie

Nieuws


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×