Drinkwater bij ons in de buurt komt de komende tijd uit een andere rivier dan normaal: namelijk de Lek in plaats van de Afgedamde Maas. In die laatste rivier zitten namelijk te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen. Maar merk je er wat van dat er ‘ander’ water uit de kraan komt?
Water uit de Afgedamde Maas, een zijtak van de Maas die tussen Woudrichem en Wijk en Aalburg stroomt, komt normaal gesproken gezuiverd uit de kraan in onder meer Den Haag, Leiden, Zoetermeer en Noordwijk.
Drinkwaterbedrijf Dunea is daar tijdelijk mee gestopt omdat er te hoge concentraties van ‘fungiciden’ in het water worden gemeten. Deze bestrijdingsmiddelen worden door boeren gebruikt om te voorkomen dat schimmels hun gewassen aantasten.
Natte weer extra risico’s
De antischimmelmiddelen zijn de laatste tijd waarschijnlijk meer gebruikt, omdat het natte weer extra risico’s op schimmelvorming met zich meebrengt.
De regenval van de afgelopen periode heeft er ook voor gezorgd dat bestrijdingsmiddelen naar het oppervlaktewater zijn gespoeld, legt Dunea uit. Dat heeft nu dus gevolgen voor de drinkwaterproductie.
Meeste merken niets
De komende weken haalt Dunea water om verder te zuiveren uit een andere rivier, de Lek. Dunea vertelde eerder al dat water ondanks een tijdelijke wisseling van bron niet echt anders smaakt.
Al kunnen er wel kleine smaakverschillen zijn. ‘Het water uit die rivieren wordt in drie verschillende duinwatergebieden door ons gefilterd, dat gaat dus ook door drie verschillende bodems. Daarom smaakt het ook anders per duingebied. Maar die verschillen zijn heel klein, de meeste mensen zullen dat echt niet proeven’, legde een woordvoerder uit.
Toch kleine verschillen
De fijnproever zal het wel merken, beweerden watersommeliers Roland van den Abbeele en Mark Brons al eerder. ‘De samenstelling van water is smaakbepalend. Als je een andere herkomst hebt, heb je een andere samenstelling. Dan zal de smaak automatisch veranderen’, zei Van den Abbeele.
Mark Brons: ‘Het gaat om de mineralen die erin zitten. Magnesium, calcium, natrium. Als die verhoudingen ook maar iets verschillen, krijg je een andere smaak.’
Meteen onderhoud
‘De gebeurtenis bevestigt de noodzaak voor betere bescherming van drinkwaterbronnen tegen bestrijdingsmiddelen en vervuilingen uit industrie en huishoudens’, stelt het bedrijf. Dunea wijst erop dat hiervoor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) in het leven is geroepen. Aan deze richtlijn, die in het jaar 2000 van kracht werd, voldoet Nederland op de meeste plaatsen nog altijd niet. Vanaf 2027 zou dat overal wel moeten.
Nu de innamestop toch nodig is, voert Dunea meteen onderhoudswerkzaamheden uit aan de infrastructuur in de buurt van de riviertak. ‘Elk nadeel heeft een voordeel’, aldus het waterbedrijf.
Telefoon Redactie
071 - 5425160