Twee wetenschapscommunicatieprojecten van de Universiteit Leiden hebben een WECOM-beurs gekregen binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het gaat om onderzoek naar de geschiedenis van de dovengemeenschap in Nederland en naar een aandoening waardoor mensen veelvuldig verdwalen.
Met de WECOM-call wil de Nationale Wetenschapsagenda vernieuwende projecten stimuleren. Bijvoorbeeld projecten die met vernieuwende manieren komen om het brede publiek wetenschap te laten beleven, en nieuwe doelgroepen te interesseren in de wetenschap. Interactie en samenwerking tussen wetenschap en samenleving staan hierbij centraal.
Van Onzichtbaar naar Zichtbaar
Victoria Nyst krijgt een beurs om samen met de dovengemeenschap de zichtbaarheid en de duurzaamheid van doof erfgoed in Nederland te vergroten, door een Canon van de Dovengeschiedenis te ontwikkelen. Ze doen dit samen met Dovenschap, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Meertens Instituut.
De weg kwijt – een platform voor verdwalen
Ineke van der Ham vroeg samen met Dietsje Jolles – Universiteit Leiden, Judith Schomaker – Universiteit Leiden, Sylvia van Beugen – Universiteit Leiden, Martine van Zandvoort – UMC Utrecht een beurs aan om een platform voor verdwalen te ontwikkelen.
Verdwalen overkomt iedereen wel eens en kan stressvol en beangstigend zijn. 3 procent van de Nederlanders voldoet aan de criteria van Developmental Topographical Disorientation (DTD); veelvuldig verdwalen zelfs in bekende omgevingen, zonder hersenafwijking of andere klachten. Toch is DTD nog onbekend, zelfs bij de mensen die zelf aan de criteria voldoen.
Met dit project willen ze een online platform samenstellen over DTD, wat ze samen met mensen met DTD samenstellen. Het hoofddoel is om verbinding te creëren tussen mensen met DTD, onderzoekers en de samenleving. Dit project wordt samen gedaan met Wetenschapsknooppunt Leiden en 8D Games.
Leiden OnderwijsTelefoon Redactie
071 - 5425160