De vrijwilligers proberen voorzichtig positief te zijn over de verhuizing naar Leiden Atletiek in de Leidse Hout. (Video: Brigit Disseldorp)

Jeugddorp voor de laatste keer bij Voorschoterweg: 'Jeugddorp blijft Jeugddorp'

Voor de allerlaatste keer vindt Jeugddorp Leiden deze week plaats op de locatie aan de Voorschoterweg. De Vlietzone, de zone waar de huidige locatie in ligt, wordt omgebouwd tot een bedrijventerrein met een nieuwe gemeentewerf. Ondanks de verhuizing probeert de organisatie een Jeugddorp te organiseren zoals de kinderen gewend zijn.

Zoals ieder jaar kunnen de kinderen zich dagelijks bij het hek inschrijven voor een vast onderdeel: huttenbouw, knutselen, theater, sport en spel of een workshop. Het is dus een Jeugddorp zoals vanouds, maar de organisatie blijft wel benadrukken dat volgend jaar de locatie anders zal zijn. “Zeker omdat we niet willen dat er volgend jaar mensen zijn die hier terechtkomen, terwijl we eigenlijk op een andere locatie staan”, vertelt Jordy Piket, bestuurslid van het Jeugddorp.

Gemengde gevoelens
De vrijwilligers proberen voorzichtig positief te zijn over de verhuizing naar Leiden Atletiek in de Leidse Hout. “Een nieuwe plek betekent ook nieuwe kansen”, vertelt Mairin van Iterson. Mairin is al vier jaar vrijwilliger bij het Jeugddorp. De kansen liggen volgens haar vooral bij de nieuwe kinderen die wellicht aan zullen sluiten, de nieuwe dingen in de buurt en de Atletiekbaan die tot hun beschikking ligt.

Bij vrijwilligers die langer helpen bij Jeugddorp, ligt de kwestie wat gevoeliger. Jan Oomen helpt al 28 edities mee bij het Jeugddorp. “Het doet pijn, ook bij anderen”. Zijn zorgen liggen onder anderen bij de openheid van de nieuwe locatie. “Je hebt hier één uitgang en daar hebben we allemaal overzicht op. Ze lopen niet weg”. De gedwongen verhuizing heeft ook het werkplezier van de zelfbenoemde ‘oudgedienden’ aangetast.  “Ik wil blijven, maar als het zo moet dan heb ik er ook een hard hoofd in”, aldus Jan Oomen.

Jeugddorp blijft Jeugddorp
De organisatie ziet dat er nog wel wat werk aan de winkel is op de nieuwe locatie. De huidige locatie aan de Voorschoterweg is omringd door bomen en de nieuwe locatie bij de Leidse Hout bevat open sportvelden. “Dus we moeten even kijken hoe we er wat gezelligs van gaan maken”, vertelt Jordy Piket. Het zal even schakelen zijn, “Maar het blijft Jeugddorp”.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×