De Acacialaan. | Foto: Archief.

Leiderdorp maakt bomenkap makkelijker; Bomenstichting maakt zich zorgen

De Bomenstichting Leiderdorp maakt zich zorgen over het Bomenbeleidsplan in Leiderdorp. Het college van burgemeester en wethouders heeft een toevoeging aan dat plan geschreven, wat het kappen van bomen makkelijker maakt door juridische wijzigingen door te voeren die kapvergunningen sneller verleenbaar maken. De toevoeging was nodig, aangezien de door de gemeente aangevraagd kapvergunning voor de Acacialaan van tafel werd geveegd.

Volgens de gemeente is het nodig om 24 bomen te kappen voor de herinrichting van de straat. Daar was iemand het niet mee eens, en die diende bezwaar in. De rechtbank deed uitspraak en veegde de kapvergunning van tafel. De bezwaarmaker verzette zich tegen de kap omdat de bomen al decennialang langs de Acacialaan staan.

Verweer
De Bomenstichting komt nu in verweer. Ze stellen dat de wijzigingen voornamelijk in het voordeel van de gemeente zijn en te weinig rekening houden met het behoud van bomen. Bijvoorbeeld het extra overlastcriterium ‘Onuitvoerbaarheid van projecten van algemeen belang’. Dit criterium maakt het mogelijk om bomen te kappen als ze een obstakel vormen voor projecten die als ‘algemeen belang’ worden aangemerkt. De gemeente wil haast maken met woningbouwprojecten en herinrichtingen, maar dat zou ten koste kunnen gaan van bomen.

En dus wil de Bomenstichting dat er de verplichting komt om de Bomen Effect Analyse (BEA) te laten uitvoeren door een European Tree Technician. Deze analyse moet mogelijke alternatieven voor behoud van de bomen in kaart brengen, waarbij de projectontwikkelaar moet aantonen waarom deze alternatieven niet haalbaar zijn.

Bomenbeleidsplan
Om alvast bespreekpunten in te brengen komt de Bomenstichting met een aantal bespreekpunten. Zo willen ze dat ‘de boom’ erkend wordt als icoon bij projecten. Zo kan de boom behouden blijven op zijn huidige standplaats. ‘Vervolgens wordt vastgesteld hoe de boom samen met de nieuwe inrichtingselementen (woningen, bestrating, keerwanden, waterpartijen) langdurig kan voortbestaan.’

Mocht dat niet kunnen, wil de Bomenstichting dat bomen worden herplant. Als kap onvermijdelijk blijkt, moet er worden herplant. Daarbij wil de Bomenstichting dat gekozen wordt voor half volwassen bomen. ‘Deze extra investering werpt op korte termijn zijn vruchten af.’

De Bomenstichting is van mening dat de gemeente in dit geval te eenzijdig te werk is gegaan. Ze pleiten voor een breder gedragen en meer gedegen nieuw Bomenbeleidsplan. Het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen om de zorgen serieus te nemen en hiermee aan de slag te gaan.

Advertentie

Duurzaamheid Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×