Foto: Archief.

Dierenambulance redt meer dan tien eenden in Oegstgeest

De dierenambulance in Leiden heeft afgelopen donderdag meer dan tien eenden gered die in het water bij de Martinus Houttuynhof in Oegstgeest verzwakt waren geraakt door een uitbraak van botulisme. Edwin Vosselman, beter bekend als de ‘zwanenman’, ontdekte de dieren tijdens een routinecontrole met zijn boot. Naast de verzwakte eenden trof hij ook een aanzienlijk aantal dode eenden en vissen aan.

Botulisme is een bacteriële infectieziekte die voornamelijk watervogels en vissen treft, vooral in ondiep en stilstaand water bij temperaturen boven de 20 graden. De ziekte veroorzaakt verlamming bij de getroffen dieren, waardoor ze niet meer kunnen eten en uiteindelijk sterven als ze niet tijdig worden behandeld. De geredde eenden zijn door de dierenambulance naar het vogelasiel in Leiderdorp gebracht, waar ze momenteel worden behandeld. Met de juiste zorg kunnen deze dieren herstellen, maar vroegtijdige herkenning van de symptomen is cruciaal.

De dierenambulance roept overheden op om preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig doorspoelen van ondiepe wateren, om verdere uitbraken van botulisme te voorkomen. Dit kan helpen om de verspreiding van de ziekte in te dammen en verdere schade aan de lokale fauna te beperken.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×