De voorgenomen bezuinigingen van het nieuwe kabinet zullen een ‘verschraling’ en ‘kaalslag’ van het Nederlandse onderwijslandschap teweegbrengen. Dat zei Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, maandagmiddag bij de opening van het academisch jaar. Ook de Technische Universiteit in Delft sluit zich aan bij kritiek op de plannen.
Ottow van de Universiteit Leiden vreest dat de plannen gevolgen hebben voor universiteiten en de samenleving. “Als deze plannen doorgaan, dan leidt dat niet alleen tot het in de koelkast zetten of uitstellen van bepaalde plannen of ambities, het zal gevolgen hebben voor al ons onderwijs en onderzoek”, zei ze.
Schade
Het raakt volgens haar niet alleen de nationale kenniseconomie, maar daarmee ook de hele Nederlandse samenleving. “Want wij zullen flink wat slagkracht op het gebied van innovatie gaan verliezen. En dit leidt volgens onze mening tot onherstelbare schade.”
Internationaal
De voorzitter uitte ook haar zorgen over de plannen om het hoger onderwijs minder internationaal te maken. Veel bacheloropleidingen worden gedwongen over te stappen naar het Nederlands. Internationaal talent zal hierdoor voortaan voor een studie of baan kiezen buiten ons land, verwacht ze.
“Voor een internationaal georiënteerde universiteit als de onze betekent dit over de hele linie een verschraling van het onderwijsaanbod en een aanslag op de onderzoekskwaliteit.” Haar universiteit hoopt dat de coalitie van gedachten verandert. Ottow: “De visie dat wij ons vooral op eigen land en taal moeten richten, staat haaks op de werkelijkheid voor Nederland en de Nederlandse universiteiten.”
Langstudeerboete
Rob Mudde, vice-rector magnificus en vice-bestuursvoorzitter van de TU Delft, stelde maandag bij de opening van het academische jaar de vraag: “Is het verstandig om te snijden in de ruggengraat van innovatie, en de sociaaleconomische impact die eruit voorkomt?”
Hij sprak zich ook uit tegen het plan om studenten 3000 euro extra collegegeld te laten betalen als ze meer dan een jaar langer over hun studie doen. “Is het verstandig om een langstudeerboete in te voeren, die studenten ervan weerhoudt een carrière in de technologie te beginnen?”
Mensen
Over het afremmen van de komst van buitenlandse studenten naar Nederlandse universiteiten, zei Mudde: “Is het verstandig om de stroom internationale studenten te beperken terwijl we duidelijk meer mensen nodig hebben om aan uitdagingen te werken?”
Telefoon Redactie
071 - 5425160