De boommarter leeft in het gebied waar het vakantiepark moet komen. (Foto: Pixabay)

Boommarter zorgt voor uitstel bouw vakantiepark Vlietland

Voorlopig wordt er niet gestart met het bouwen van een vakantiepark in recreatiegebied Vlietland bij Leiden. De vergunning werd vorige maand afgewezen vanwege een boommarter die in het gebied leeft. Betekent dit dat het veelbesproken bouwplan van de baan is? Wethouder Bianca Bremer benadrukte dinsdagavond dat uitstel nog geen afstel betekent. “Er ligt geen definitief nee.”

De plannen voor het vakantiepark met 222 huisjes in het recreatiegebied tussen de Vliet en de snelweg A4, dat officieel bij Leidschendam-Voorburg hoort, zorgt al jaren voor verhitte discussies. Natuurorganisaties zijn tegen, maar ondanks alle protesten zou de projectontwikkelaar de komende maanden eindelijk van start gaan met sloten graven en groen verwijderen.

Totdat vorige maand de omgevingsvergunning werd afgewezen door de Omgevingsdienst Haaglanden. “Als je bouwt, moet je natuuronderzoek doen”, zei wethouder Bremer dinsdagavond in een commissievergadering.

Wildcamera
De projectontwikkelaar heeft wildcamera’s geplaatst en zelf een boommarter geconstateerd. “Je mag dieren verplaatsen, daar moet je dan met een plan voor komen”, weet Bremer. Dat plan voldeed niet aan de eisen en dus rest de projectontwikkelaar niets anders dan bezwaar maken of de vergunning aanpassen.

“Indien er bezwaar wordt gemaakt en de aanvrager door de bezwarencommissie in het gelijk wordt gesteld, kan het project doorgaan, mits de provincie en omgevingsdienst meegaan in dit besluit”, legt een woordvoerder van de Omgevingsdienst Haaglanden uit. “Doet de aanvrager niets, dan staat het besluit en mag er niet worden gestart met bouwen.”

Oppositiepartij GroenLinks ziet dat als een kans. “Het proces is stil komen te liggen dankzij een boommarter. Laten we zo snel mogelijk grootschalig onderzoek doen naar de flora en fauna in Vlietland, want we hebben te weinig kennis over wat er voorkomt in het gebied. Toon moed en durf te keren”, zei raadslid Michiel van der Heiden.

Verhuizen
De Leidschendamse ChristenUnie kwam eerder al met een plan om de 222 recreatiewoningen in het glastuinbouwgebied in Stompwijk te bouwen in plaats van in natuurgebied Vlietland. “Zo blijft Vlietland groen en krijgt Stompwijk de broodnodige extra woningen en levendigheid door vakantiegangers”, zei fractievoorzitter Frank Wilschut. Hij wil dat de wethouder met het plan aan de slag gaat.

Maar de projectontwikkelaar wil er niets van weten. “Ze willen niet verhuizen, zij zien geen mogelijkheden”, vertelt de wethouder. “Volgens mij stopt het dan. Als degene met de bouwrechten zegt: ik wil dit niet, wat verwacht u dan van dit college?”

Opgeven
Coalitiepartijen VVD en GBLV/Gemeentebelangen zijn het daarmee eens. “Hoe vervelend dit ook is, er is maar één conclusie te trekken: de ontwikkelaar zal het bouwplan nooit opgeven”, zegt Koos van Wissen van GBLV. “Het is trekken aan een dood paard.”

De gemeente Leidschendam staat buitenspel als het om de vergunningsaanvraag gaat. “Hoe nu verder, is lastig te zeggen”, vertelt wethouder Bremer. “Ze willen niet naar Stompwijk, ze zijn niet te verleiden met geld. Wat ik weet, is dat ze verder gaan met de omgevingsdienst om te kijken hoe ze de vergunning wel kunnen krijgen. Als die alsnog wordt goedgekeurd, komt het plan gewoon weer terug naar de raad.”

Met name de oppositiepartijen willen over twee weken verder praten over Vlietland. De SP ziet mogelijkheden, de ChristenUnie vindt het te voorbarig om het boek al te sluiten en het CDA wil alles een beetje laten bezinken.

Omroep West heeft projectontwikkelaar Dutch Lake Residence gevraagd wat zij van plan zijn. Ondanks meerdere telefoontjes en e-mails heeft het bedrijf daar niet op gereageerd.

Advertentie

Leiden Maatschappij Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×