De oude Jelgersmakliniek werd in 1999 officieel omgedoopt tot het gemeentehuis. (Video: Brigit Disseldorp)

Van sanatorium naar raadhuis: 25 jaar gemeentehuis Oegstgeest

Het gemeentehuis van Oegstgeest zit 25 jaar op haar huidige plek en dat wordt gevierd. Het gebouw zelf bestaat al langer. Voordat de gemeente zich er vestigde was dit de Jelgersmakliniek: een sanatorium voor ‘zenuwleiders’, ofwel psychiatrische patiënten. Aan de buitenkant van het gebouw is niet veel veranderd. Binnen zijn op sommige plekken nog flarden te zien van wat het ooit was.

Bij de entree van het gebouw is vrijwel meteen een stuk geschiedenis te zien. In het midden van de ontvangsthal kan men naar boven kijken naar een sierlijk hekwerk dat tot de bovenste verdieping reikt. Helemaal bovenin schijnt het daglicht naar binnen door het dakraam. “Mensen verbleven hier soms maanden en dit was het enige daglicht wat ze zagen”, vertelt burgemeester Emile Jaensch. Het hek op de middelste verdiepingen is wat hoger om te voorkomen dat mensen naar beneden sprongen. Voor diezelfde reden hing er ook vroeger een net op de onderste verdieping. Ondanks de betekenis achter het hekwerk, is het nu het middelpunt van het gemeentehuis en voor de burgemeester ook het mooiste deel van het gemeentehuis. “Het is een hele fraaie plek. Het is mooi om hier te werken”.

In 1999 is het gebouw van een sanatorium omgebouwd tot het gemeentehuis. Voor die tijd was het gebouw nog onderdeel van de gemeente Leiden. De psychiatrie is hier gestart vanuit de Universiteit. Bovenin de voorgevel van het pand, waar nu het wapen van Oegstgeest hangt, hingen destijds de Leidse sleutels. Wie goed zoekt in het gemeentehuis kan ze nog vinden: achter een plant in het trappenhuis staan de originele sleutels die voor 1999 op het pand hingen.

Het 25-jarig bestaan van het gemeentehuis gaat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Aankomende vrijdagavond wordt het jubileum uitbundig gevierd. In de voortuin van het gemeentehuis wordt een feest opgezet met zang, dans en licht. Inwoners zijn van harte uitgenodigd en zelfs oude burgemeesters en raadsleden komen langs.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×