Bij het Indië-monument werden de gevallen Leidenaren herdacht. (Video: Brigit Disseldorp)

Herdenking van de 'zesentwintig' bij Indië-monument

Tijdens de oorlog in voormalig Nederlands-Indië sneuvelden zesentwintig uit Leiden afkomstige militairen. Donderdagavond zijn ze met een ceremonie bij het Indië-monument bij Molen de Put in Leiden herdacht.

De herdenking begon in het Wereldmuseum Leiden, voorheen Museum Volkenkunde. Hier werd de herdenkingsrede uitgesproken door Thijs Brocades Zaalberg, militair historicus bij de Universiteit Leiden. Hierna ging de ceremonie verder bij het Indië-monument bij Molen de Put. Hier werden de namen van de gesneuvelde militairen opgenoemd, en legden onder andere de gemeente Leiden en stichting Dodenherdenking Leiden een krans neer.

De herdenking is in het leven geroepen nadat teruggekeerde militairen met pensioen gingen en zich realiseerden dat ze hun geschiedenis wilde delen met anderen. “Het was een vergeten, althans, verzwegen oorlog”, vertelt Frans Werter. Werter zit in het bestuur van stichting Militair Indië Monument Leiden en zijn vader heeft het Indië-monument gemaakt. “We hadden een oorlog verloren, zo zou je het kunnen zeggen. Heel veel jongens zijn teruggekomen met trauma’s. Een verloren oorlog, daar wil je niet aan herinnerd worden”. Door middel van deze herdenking kunnen de verhalen toch gedeeld worden en worden de kameraden die niet teruggekomen zijn, herdacht.

Enkele nabestaanden van de gevallen Leidse militairen waren aanwezig bij de herdenking. Bijvoorbeeld Monique Nix: de oom van haar vader is één van de zesentwintig. Nix zelf is inmiddels de vijftig gepasseerd en heeft haar kinderen van 15 en 17 jaar meegenomen. “Ik hoop dat zij dat ook straks weer door gaan geven aan hun kinderen”, vertelt ze. “Ik heb het doorgekregen van mijn ouders en dat gaat van generatie op generatie”.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×