Adrie van Diemen in actie. (Foto: Omroep West)

Adrie heeft bijzondere bijbaan: 'Ik doe dit één of twee avonden per week'

Overdag is Adrie van Diemen uit Zoeterwoude-Rijndijk sportwetenschapper, maar ’s avonds jaagt hij op ratten. Met nachtzichtapparatuur en een persluchtgeweer gaat hij op pad om de beestjes te bestrijden. Dat doet hij voor boeren, bedrijven of particulieren die last hebben van de knaagdieren. Met twee uurtjes jagen is het rattenprobleem meestal opgelost.

Adrie sluipt over het erf van de boer die hem heeft gebeld om de rattenplaag op zijn melkveebedrijf te bestrijden. Hij werkt altijd in het donker, want dan komen ratten in actie. “Met mijn thermische zoeker ben ik in het voordeel. Daarmee kan ik ze goed zien in het donker, terwijl een rat helemaal niet zulke goede ogen heeft. Die hoort vooral heel goed en voelt waar hij loopt met zijn lange snorharen.”

Kippenhok
“Daar zit er eentje”, fluistert hij, terwijl hij zijn persluchtgeweer neerzet op de schietstok. Hij kijkt door de richtkijker van zijn geweer. “Ik meet met een laser de afstand tot de rat, dan zoem ik in en dan kan ik heel zuiver schieten. Met één schot schiet ik de rat dood.”

Plop, klinkt het over het erf. “Ja, het beestje is dood”, bevestigt Adrie. “Nu laat ik hem nog even liggen, want dan verstoren we de andere ratten niet. Ik kijk heel zachtjes op een ander plekje.” Sluipend loopt hij weg van de stal richting het kippenhok.

“Kippen worden gevoerd en dat trekt ratten aan. Ook bij de mesthoop, in de stal en bij maiskuil zijn vaak ratten te vinden. Ik weet precies waar ik moet zoeken.” En inderdaad, er zitten twee ratten in de voerbak van de kippen. Plop, één van de twee overleeft het niet, de ander vlucht weg.

Gif
Het gebruik van rattengif is in Nederland verboden, sinds kort ook voor bedrijven. Daarom wordt Adrie als ‘ecologische rattenbestrijder’ steeds vaker ingeschakeld. “Als je gif gebruikt, lijdt een rat een paar dagen tot een week. Ze hebben een hele pijnlijke, langzame dood. Dit is veel beter, hier voelt het beestje niets van.”

Ook andere dieren lijden onder het gebruik van gif, legt hij uit. “De rat loopt versuft over het erf en wordt gegrepen door een uil. Die eet de rat op en krijgt het gif binnen. Als de uil ook overlijdt, hebben de ratten deze natuurlijke vijand niet meer. De balans in het ecosysteem raakt verstoord en een nieuwe rattenplaag zal sneller weer ontstaan.”

Grijper
Aan het einde van de jacht raapt Adrie alle dode ratten op met een grijper en handschoenen aan. “Meestal zijn het er minder dan tien, een enkele keer wel dertig,” vertelt hij. “Ik schrijf altijd een rapport waarin staat waar ik ze heb geschoten en hoe in de toekomst een nieuwe rattenplaag kan worden voorkomen. Door bijvoorbeeld op een andere manier voer aan te bieden of fijne plekken voor ratten weg te halen of te blokkeren.”

Uilen
Ook probeert hij boeren te overtuigen van het nut van het ophangen van een uilenkast. “Vaak is daar op een boerderij wel een mooi plekje voor. Het helpt de natuur een handje. “Een uil houdt de populatie ratten op een natuurlijke manier onder controle. En het is toch ook prachtig om in de schemer geruisloos een uil rond je huis te zien vliegen?”

Buitengebied
Zijn liefde voor de natuur bracht Adrie tot deze bijbaan. “Ik doe dit één of twee avonden per week. Overdag ben ik sportwetenschapper van beroep. Ik begeleid professionele atleten in hun training. Dat is heel veel computerwerk en ik ben in het buitengebied geboren en opgegroeid. Ik wil wat doen aan het behoud van de natuur en we moeten van die gifstoffen af. Zo kwam ik hier op.”

Wat er mooi aan is? “Het vertrouwen dat ik van een boer krijgt om ’s nachts met een persluchtgeweer op zijn erf te mogen lopen. De geluiden van de natuur om me heen, ganzen die overvliegen, een reiger die opschrikt, prachtig.”

Advertentie

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×