De burgemeester werd ontvangen met luid applaus. (Video: Brigit Disseldorp)

Afscheid Peter van der Velden traditioneel met penning en glas-in-lood

Waarnemend burgemeester Peter van der Velden heeft dinsdagavond tijdens een bijzondere raadsvergadering afscheid genomen van zowel de gemeenteraad als van Leiden. Tijdens dit afscheid werd de interim-burgemeester, tot zijn grote verbazing, uitgeroepen tot ereburger van de stad. Daarnaast schonk de gemeenteraad geheel volgens traditie een glas-in-loodraam aan van der Velden.

De erepenning, die werd uitgereikt door locoburgemeester Yvonne van Delft, wordt beschouwd als het ereburgerschap van de stad. De gemeentespeld wordt toegekend als blijk van waardering aan mensen of instellingen voor hun belangrijke bijdrage. Van der Velden ontving de speld als erkenning voor zijn inzet en betrokkenheid. “De Juiste man op de juiste plek”, noemde raadslid Antoine Theeuwen hem.

Van der Velden wordt in de speeches van zijn collega’s omschreven als een burgemeester die zich in korte tijd maximaal heeft ingezet. “Een echte burgervader”, zei Theeuwen. Iemand die op straat in gesprek ging met inwoners en een sterk gevoel voor sociale rechtvaardigheid heeft, aldus van Delft. De gemeenteraadsleden zijn daarnaast ook te spreken over van der Velden als collega, “hij nam worstenbroodjes mee tijdens de eerste raadsvergadering”, grapt van Delft.

In zijn eigen speech is van der Velden ook positief over zijn periode in Leiden. Hij is onder de indruk van de verschillende projecten die aan de gang zijn en noemt de stad “een koploper op het gebied van duurzaamheid, vergroening, vernieuwing, wetenschap, en tolerantie.” Van der Velden eindigt zijn speech echter op een serieuze toon, zo benoemt hij het belang van samenwerking tussen Leiden en omliggende gemeentes.

Na een vergadering vol toespraken en luid applaus verplaatst het feestelijke moment zich dan naar de gang van het stadhuis, Daar wordt het nieuwe glas-in-loodraam van de burgemeester onthuld voor van der Velden en zijn familie en vrienden. Het raam werd ontworpen door de Leidse kunstenares Ankie Stoutjesdijk, die ook het burgemeestersraam voor burgemeester Henri Lenferink ontwierp.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×