De broers Vons staan voor het huidige museum. (Foto: Marc Wonnink)

Huisvesting brandweermuseum op losse schroeven

Het brandweermuseum in Leiderdorp dreigt dakloos te worden nu er onduidelijkheid is over de huisvesting na het vertrek van de brandweer naar Leiden. Ondanks een beheersovereenkomst met de gemeente, waarin een opzegtermijn van twee maanden is vastgelegd, hebben de vrijwilligers van het museum nog niets vernomen over een mogelijke opzegging. Wel laat de gemeente doorschemeren dat er geen vervangende huisvesting geregeld zal worden.

Het museum, dat gevestigd is in de brandweerkazerne aan de Simon Smitweg, herbergt een unieke collectie historische brandweervoertuigen en materialen over de geschiedenis van de brandweer in Leiderdorp.

De vrijwilligers van het museum, veelal oud-brandweerlieden, zijn diep teleurgesteld. “We hadden vernomen dat we deze maand weg zouden moeten”, vertelt Kok Vons, een van de vrijwilligers die zich al jaren inzet voor het behoud van de collectie. “Maar destijds hebben we een deal gemaakt met wethouder Bob Vastenhoud dat wij het gebouw mochten beheren. We hebben een contract, maar we hebben nog geen formele opzegging ontvangen. Toch lijkt het erop dat de gemeente ons aan ons lot overlaat.”

Collectie
Een van de pronkstukken van het museum is de Magirus Deutz Mercur 120 F, een brandweerwagen die meer dan zestig jaar oud is en tot 1990 in gebruik was bij de Leiderdorpse brandweer. Vrijwilligers werken wekelijks aan het onderhoud van het voertuig, dat met hulp van de Stichting Historisch Brandweermaterieel in goede staat wordt gehouden. Het voertuig speelt nog steeds een actieve rol bij evenementen zoals de intocht van Sinterklaas en de Brandweerdagen. Ook wordt het soms ingezet bij bruiloften en begrafenissen.

Naast de brandweerwagen herbergt het museum een schat aan historische voorwerpen. Van oude helmen en motorspuiten tot een antieke handspuit en communicatiemiddelen uit vroegere tijden, de collectie vertelt het verhaal van 125 jaar brandweergeschiedenis in Leiderdorp.

Gemeentewerf
Het vertrek van de brandweer uit Leiderdorp was al langer bekend, maar een oplossing voor het museum is tot nu toe niet gevonden. Een tijdlang werd gehoopt dat de naast de kazerne gelegen gemeentewerf uitkomst zou bieden. Dit gebouw staat al enkele jaren leeg en leek een geschikte locatie. Echter, de kosten voor aanpassing van het pand bleken te hoog. Het Leiderdorps Museum, waarmee een goede samenwerking bestaat, kreeg wel een nieuwe plek in basisschool De Bron, maar voor het brandweermuseum en de brandweerwagen is daar geen ruimte.

“De gemeente regelt wel huisvesting voor het Leiderdorps Museum, maar voor ons is er niets”, klaagt Vons. “We hebben minstens 50 vierkante meter nodig, met een hoge ruimte voor de brandweerwagen. Daarnaast hebben we een werkplaats nodig om het onderhoud aan de wagen te kunnen doen. Zonder een geschikte plek kunnen we de collectie niet meer laten zien aan het publiek.”

Onzeker
Ondanks gesprekken met de gemeente, waarin ook wethouder Gebke van Gaal betrokken is, blijft een concrete oplossing voor het museum uit. “Ze weet van onze situatie en heeft toegezegd om op de kwestie terug te komen”, zegt Vons. “Daar wachten we nu op.”

De vrijwilligers van het museum maken zich grote zorgen over de toekomst. “Er is geen raadslid dat zich voor ons inzet”, aldus Vons. “Het lijkt wel of iedereen ons vergeten is. We hebben iets nodig waar we de wagen kunnen stallen en onderhouden.”

Het gebrek aan betrokkenheid vanuit de gemeenteraad zorgt voor frustratie bij de vrijwilligers. “Dit is een belangrijk stuk geschiedenis van Leiderdorp. Als we geen nieuwe locatie vinden, gaat het allemaal verloren”, waarschuwt Vons. De toekomst van het brandweermuseum hangt nu af van verdere acties van de gemeente. Zonder steun van de politiek lijkt het erop dat het museum, net als de brandweer, Leiderdorp moet verlaten.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×