Minister Mona Keijzer en wethouder Julius Terpstra schudden elkaar de hand. (Video: Brigit Disseldorp)

Minister Keijzer slaat eerste paal voor 780 huurwoningen in Leiden

Minister Mona Keijzer sloeg maandagmiddag, samen met wethouder Terpstra en de ontwikkelaars en investeerders, de ceremoniële eerste paal van het laatste grote bouwproject in de Lammenschansdriehoek in Leiden. Er komen 780 duurzame nieuwbouw huurwoningen in woongebouwen Zirro en Schouls.

De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is trots op het project. “Dit project draagt substantieel bij aan onze enorme ambitie om 100.000 woningen per jaar toe te voegen. Deze nieuwbouw is een schoolvoorbeeld van bouwen waar de vraag groot is, waar de voorzieningen zijn die mensen nodig hebben en willen, en waar straks meer dan 1500 mensen wonen. Ik ben onder de indruk van de snelheid waarmee dit project tot stand is gekomen en ik ga me er sterk voor maken dat we dit voorbeeld op nog heel veel plekken gaan volgen de komende jaren.”

Het nieuwbouwproject is een belangrijke mijlpaal in de transformatie van het voormalige bedrijventerrein Lammenschansdriehoek naar een moderne stadswijk waar wonen, werken en studeren samenkomen. Bovendien draagt het aanzienlijk bij aan de ambitie van de gemeente Leiden om tegen 2030 maar liefst 11.500 nieuwe woningen te realiseren, waaronder 2.700 studentenwoningen.

Subsidies
De realisatie van het project is haalbaar gemaakt door de investering vanuit pensioenfonds ABP in samenwerking met vastgoedbedrijf Greystar en dankzij de subsidies van de Woningbouwimpuls (WBI) en Start Bouw Impuls (SBI) van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Met deze subsidies worden projecten ondersteund om sneller, meer betaalbare woningen te kunnen realiseren. Ten Brinke is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van Zirro en Schouls in Leiden.

Woningen
De woningen variëren van één tot drie slaapkamers en worden gebouwd volgens strenge duurzaamheidseisen zodat energiekosten voor de toekomstige bewoners laag blijven. Daarnaast zorgt de nabijheid van openbaar vervoer ervoor dat de totale woonlasten voor de bewoners aanzienlijk worden verlaagd. De woningen hebben energielabel A+++ en ten minste tweederde van de woningen heeft een gemaximeerde huurprijs (max EUR 1.200,00 per maand/prijspeil 2024). De oplevering van de woningen staat gepland voor 2027.


Ontwerp van Zirro. (Impressie: Syrinx pr & communicatie)

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×