LFC speelt niet meer in Sportpark Boshuizen. (Foto: Apple Maps)

LFC ontruimt complex in Leiden en speelt voortaan in Den Haag

Voetbalvereniging Leidsche Football Club (LFC) heeft vorige week afscheid genomen van hun voormalige thuisbasis aan de Boshuizerkade. De betalingsachterstand van de vereniging zorgde ervoor dat de Gemeente deze zomer de huur van de voetbalvelden opzegde. In een kort geding heeft de rechter besloten dat het complex aan de Boshuizerkade uiterlijk 16 september ontruimd moest zijn. En dat is gebeurd.

Naast de betalingsproblematiek waarmee de vereniging te maken had, voldeed zij bovendien ook niet aan de overige criteria van het ‘Voetbal Vitaal’ project van de Gemeente Leiden. De Gemeente stelde de criteria voor dit plan op in samenwerking met de KNVB en Leidse voetbalverenigingen. Clubs mogen geen openstaande schulden hebben bij de gemeente of moeten een betalingsregeling treffen, een minimum van 450 actieve leden is vereist, en in elke leeftijdscategorie moet minstens één team deelnemen.

Vitaal
Na het treffen van een betalingsovereenkomst met de gemeente voldeed LFC, met maar 155 actieve leden en enkel seniorenteams, echter nog steeds niet aan de nodige criteria. Ondanks de inspanningen van LFC is het dus niet gelukt om de club op tijd ‘vitaal’ genoeg te krijgen.

Den Haag
In Leiden betekent dit einde verhaal voor LFC, maar als vereniging blijft LFC bestaan. Aankomend seizoen worden de wedstrijden voor de seniorenteams gespeeld op Sportpark Escamp I in Den Haag. Er zullen echter geen jeugdteams deelnemen in de competitie. “Als jeugdleden elders willen spelen, is het nodig dat er overschrijving verleend wordt aan de speler die een club wil verlaten. De club waar een speler wil vertrekken, geeft dan akkoord. Dit akkoord wordt verleend als er geen contributie achterstand is”, schrijft sportwethouder Fleur Spijker.

Jeugdspelers
De gemeente wilt jong talent van LFC wel stimuleren om door te gaan met voetballen. Hierover is contact geweest met zowel LFC als de KNVB, “We hebben veel contact gehad met beide partijen om voornamelijk de jeugdspelers van LFC te behouden voor de (Leidse) voetbalsport”, aldus Spijker. Tot nu hebben ongeveer tien leden de overstap naar andere Leidse voetbalverenigingen zoals, UVS, DoCoS, en Roodenburg gemaakt.

Spijker geeft verder aan ‘direct bereidheid overgebracht te hebben’ aan zowel LFC als de KNVB, ‘om ondersteuning te bieden waar nodig.’ De KNVB weigert echter een actieve rol in te nemen in de overplaatsing van LFC leden naar andere clubs. ‘Privacy en het (nog) niet opheffen van LFC’ zouden hiervoor de reden zijn.

Ondanks het vertrek van LFC, blijft Sportpark Boshuizerkade een toegankelijk wijksportpark waar bewoners en de jeugd volop gebruik van kunnen maken. Hoe er precies vormgegeven gaat worden aan het park, wordt gespecificeerd in het ‘SportAccomodatiePlan’ hierin “schetst het college de mogelijkheden voor de toekomstige invulling van het gebruik van sportpark Boshuizerkade”, laat Spijker weten.

Advertentie

Leiden Politiek Regio Sport


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×