(Foto's: Omroep West & Robbert Beurse)

Golden Earring krijgt met 1000 muzikanten mooiste eerbetoon van fans

‘Een fantastische avond met een zwart randje.’ In een uitverkocht Ahoy in Rotterdam hebben duizend fans een eerbetoon gebracht aan ‘hun Golden Earring’. Na ruim zestig jaar stopte de band in 2021 abrupt, omdat bij gitarist George Kooymans de slopende ziekte ALS werd vastgesteld. Maandagavond gaven de fans met ‘De Earring & Ik’ een afscheidsconcert voor de grootste rockband die ons land ooit kende. Met in hun midden: een zeer begeerde hoofdgast.

Maanden repetitie is eraan voorafgegaan en nu komt het allemaal samen voor Yaël Vinckx. De Leidse journaliste nam het initiatief voor het concert, dat vervolgens breed gedragen werd. De voorbereidingen voor het optreden zijn een ruim een jaar in volle gang. “Het is grotere klus dan dat ik van te voren had verwacht”, vertelt Vinckx vooraf.

ALS
Na haar oproep meldden ruim duizend mensen zich. Niet alleen muzikanten, het concert werd breed gedragen en een grote groep mensen hielp met de organisatie van dit concert. En, per verkocht kaartje gaat vijf euro rechtstreeks naar Stichting ALS Nederland.

In Ahoy speelden achthonderd muzikanten nummers van de Golden Earring. In de ring stonden vierhonderd zangers, honderd drummers, tweehonderd gitaristen en honderd bassisten. Ze kwamen uit heel Nederland, van Noord-Brabant tot Groningen. Het is een bont gezelschap.

Earring
Pure rockers, vaders met zonen of dochters, vliegtuigpersoneel, koeriers, scrum-masters, ambtenaren, postbodes, advocaten en bosbouwers. Allemaal hebben ze de afgelopen maanden gerepeteerd om vier nummers van de Earring te vertolken.

Verder vormden tweehonderd blazers een rockfanfareband. “Het grootste aantal van ons komt uit Friesland”, vertelt een klarinetspeler trots. “Wij leveren 120 van de blazers en hebben drie keer samen gerepeteerd. Ze kwamen ook uit Limburg om hier de medley te oefenen. Ik heb zin in de hele medley, en vooral in When The Lady Smiles.”

Voordat ‘de duizend’ aan de beurt waren, kwam een keur aan artiesten voorbij die nummers van de Earring speelden. Martin van der Starre speelde met de tributeband, die de naam ‘Golden Earring Undercover’ draagt. Ze trapten de avond met het nummer Holy holy live. 

Nummers
Hans Vandenburg, bekend als leadzanger van Gruppo Sportivo, trad samen met zijn Bombitas op. Hij is generatie- en stadgenoot en tevens goede vriend van de mannen van de Golden Earring. De nummers die ze zongen. Je zag het publiek lekker meeklappen en zingen. I Can’t Sleep Without You klonk uit 7000 kelen.

Even later gaan de rockfanfareband spelen. Geconcentreerd luistert het publiek naar de medley van de blazers. Bij het begin zijn de namen van alle muzikanten op het achterscherm geprojecteerd.

Wanneer de band Weekend Love inzet staat zanger Jan Dulles op en zingt de legendarische tekst. Het publiek schijnt met de zaklamp van de telefoon wat een extra dimensie geeft aan het optreden. Na afloop volgt een daverend applaus.

Ondertussen staat organisator Yaël Vinckx te genieten en te glunderen. Zij vindt het onwerkelijk dat dit allemaal zo bij elkaar komt. Het is alsof ze in een film zit. De grote vraag van tevoren: zouden de mannen van de Golden Earring er zelf zijn? Stiekem werd gehoopt dat Barry Hay, Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen naar Ahoy zouden komen.

Randje
De Leidse Yaël wees dat idee eerder resoluut van de hand. “Ze hebben aangegeven dat ze niet komen kijken. Dat is een keus die we begrijpen en respecteren. Voor de Earring is dit een feest met een randje, en voor de Earring is die rand best groot. Ze zullen nooit meer samen zijn en met z’n vieren spelen”, legde Vinckx eerder uit op Radio West. Toch bleek een van de leden van de band niet weg te kunnen blijven.

De avond bouwde op naar het hoogtepunt. Lang keek het publiek naar gitaren in standaarden en drumstellen zonder drummer. Voor de finale act komen de muzikanten per groep op. Eerst de drummers, vervolgens de gitaristen, gevolgd door de bassisten. Toen volgde een indrukwekkende rij van vierhonderd zangers met koptelefoon.

Tussen de drummers zit een man met een vrolijke glimlach, grijs haar en een schots petje op z’n hoofd. Het is Earring-drummer Cesar Zuiderwijk. Vol overgave en duidelijk genietend drumt hij met de 99 andere drummers mee. Radar Love wordt zelfs twee keer gespeeld.

Na het slotakkoord bedankt Cesar het publiek. “Dit was de mooiste uitvoering ooit. Voor iedereen die naar onze concerten is geweest: heel veel dank. Namens Barry, George en Rinus iedereen bedankt!” Er volgt een langdurig applaus.

“Ik kreeg kippenvel van de speech van Cesar”, zegt een muzikant. Ik denk dat het voor hem heel emotioneel is. Daarna danst ze voor een laatste keer op.

“Ik heb genoten van iedere tel”, zegt de altsaxofoniste van de foto hierboven. “Het was fantastisch.” Even verderop roept een bezoeker: “Jullie waren super.” En een ander: “Het was super. We zijn al van kleins af aan Golden Earring fan. En dat is best lang. Kijk maar naar m’n grijze haar. De beste rockband ever!”

Advertentie

Cultuur Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×