(Foto: ANP)

Leiden reageert op plan van Boris Johnson om stad binnen te vallen: '450 jaar geleden ook al'

De voormalige Britse premier Boris Johnson heeft een militaire inval in Leiden overwogen om coronavaccins te bemachtigen. Dat is bevestigd in zijn memoires die zaterdag gepubliceerd zijn in de Britse krant The Daily Mail.

Volgens The Daily Mail heeft Johnson in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen om een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. De oud-premier was volgens diplomatieke bronnen woest om het feit, dat de Europese Unie de uitvoer dreigde te stoppen van vijf miljoen covid-vaccins van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix.

Hij zou gevraagd hebben te kijken naar een eventuele militaire operatie om de vijf miljoen doses, die volgens hem door de EU gestolen waren, naar Groot-Brittannië te halen. Dit gerucht werd in december vorig jaar al gepubliceerd in de Britse krant.

Mesjogge
De plannen werden alleen nooit uitgevoerd. De plaatsvervangend commandant van de strijdkrachten vertelde hem dat het plan ‘uitvoerbaar’ zou zijn, maar zei ook dat er zou moeten worden uitgelegd waarom we een NAVO-bondgenoot binnen zijn gevallen. Johnson zegt dat hij het er mee eens was, maar hij niet hardop wilde zeggen dat het hele idee mesjogge was.

Reactie
En die bevinding deelt de gemeente Leiden met hem, laat een woordvoerder weten in een reactie: “Een aanval richting Leiden is een heilloos plan. 450 jaar geleden werd Leiden al eens aangevallen, toen door Spanjaarden. Dat mondde uit in een groot fiasco voor de belegeraars. Bovendien resulteerde dit in een van meest uitbundige volksfeesten ooit, een feest dat nog jaarlijks op herhaling gaat in Leiden”, verwijzend naar 3 oktober.

“Het gevoel van onoverwinnelijkheid en trots is nog alom in de stad aanwezig. Een eventuele aanval van uit Groot-Brittannië hadden we zeker afgeslagen, al helemaal met ondersteuning vanuit omliggende gemeenten. Wij delen de bevinding van Boris Johnson dat het ‘hele idee mesjogge was’.”

Advertentie

Leiden


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×