Foto: Provincie Zuid-Holland.

Kunstwerk Schans Lammen in nieuwe Lammebrug

Woensdagmiddag vond de start van de werkzaamheden aan de N206 Europaweg plaats. Provinciebestuurder Frederik Zevenbergen overhandigde samen met wethouder Ashley North een enorme sleutel van het projectgebied aan aannemer Boskalis Nederland. Tijdens de bijeenkomst werd ook bekend gemaakt dat er een kunstwerk komt in de nieuwe Lammebrug. Het kunstwerk is een verwijzing naar Schans Lammen, dit is dé plek waar volgens de legende de hutspot werd gevonden en het ontzet van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog begon.

Schans Lammen
In de vroege ochtend van 3 oktober 1574 werd bij het verdedigingswerk Schans Lammen duidelijk dat de Spaanse troepen waren vertrokken. Volgens overleveringen werd op die plek de ketel met hutspot gevonden, een gerecht dat sindsdien hét voedsel werd op 3 oktober. Bij onderzoek voor de N206 Europaweg, zijn er proefsleuven gegraven en bij verder archeologisch onderzoek is gebleken dat de Schans Lammen zich daadwerkelijk naast de huidige Lammebrug bevond.

Kunstwerk in nieuwe Lammebrug
Er komt een nieuwe, hogere Lammebrug met, in de muur, een kunstwerk als markering naar de locatie van Schans Lammen. Met het kunstwerk wordt deze bijzondere locatie in de geschiedenis van Leiden voor iedereen zichtbaar.

Jurgen van der Velden, Voorzitter Jubileum Commissie ‘450 jaar 3 October’ van de 3 October Vereeniging is blij dat de provincie en gemeente aandacht hebben voor deze belangrijke plek in de geschiedenis van Leiden: “De 3 October Vereeniging organiseert al sinds 1886 het Leidens Ontzet. Dit jaar is extra speciaal omdat het nu 450 jaar geleden is dat de Spanjaarden in 1574 op de vlucht sloegen voor de naderende Geuzen. Met de komst van het kunstwerk is er een nieuwe plek die bijdraagt aan het levend houden van dit belangrijke moment in de geschiedenis van Leiden. “

Onstuimig water inspiratiebron voor ontwerp kunstwerk
Voor het ontwerp van het kunstwerk heeft ontwerper Karin van Iterson zich laten inspireren door de stijging van het water van 2 op 3 oktober in 1574. Na het doorsteken van de dijken bij Rotterdam en Capelle aan de IJssel, moesten de Geuzen ruim een maand wachten om Leiden per vloot te kunnen bereiken. Door het draaien van de wind in de nacht van 2 op 3 oktober steeg het water plotseling. Deze natuurkracht leidde ertoe dat de Spanjaarden op de vlucht sloegen en de Geuzen de volgende ochtend de Leidenaren konden verblijden met haring en wittebrood.

Karin van Iterson gaat het precieze ontwerp binnenkort, in samenwerking met een architect van het project, verder uitwerken de komende maanden.

N206
Gedeputeerde verkeer en vervoer Frederik Zevenbergen van Zuid-Holland over de start van de werkzaamheden aan de N206 Europaweg: “De nieuwe N434 met de Corbulotunnel en de verdubbelde Tjalmaweg in Katwijk hebben de regio Leiden al veel beter bereikbaar gemaakt. Nu is het laatste deel van de RijnlandRoute aan de beurt. Met deze handeling starten nu echt de werkzaamheden aan de N206 Europaweg. Hiermee halen we dit deel van de provincie verder van slot.”

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×