(Foto: Janna Verwer)

Green Graffiti moet zorgen voor betere toegankelijkheid: 'De voetganger staat centraal'

‘Elkaar de ruimte geven’, dat vindt de Gemeente Leiden belangrijk. Echter staan er vaak veel fietsen op onhandige plekken. In het kader van de Week van de Toegankelijkheid wordt op donderdag 10 oktober de laatste hand aan de Green Graffiti op de Breestraat gelegd door wethouder Ashley North van mobiliteit en Centrummanager Gijs Holla. “De voetganger moet centraal staan in het centrum van Leiden in plaats van de fietser”, aldus Holla. De Green Graffiti moet ervoor zorgen dat mensen er bewust van worden dat ze de stoep vrij moeten te houden.

“Iedereen moet toegang hebben tot de Breestraat”, vindt centrummanager Holla. Echter wordt een groot gedeelte van de straat, vooral op zaterdag, bezaaid met fietsen. “Hierdoor is het voor mensen met een rolstoel of kinderwagen niet toegankelijk.” Dit leidt tot gevaarlijke situaties; voetgangers moeten bijvoorbeeld op de weg gaan lopen, waar bussen rijden. “In Leiden moet de voetganger centraal staan in plaats van de fietser”, vindt Holla.

Ergernis
Ook de ondernemers op de Breestraat zijn het zat. Fietsen blokkeren de etalages van de winkels en hinderen de looproute. “Ik vind het asociaal”, vertelt ondernemer Patrick. “Vooral op zaterdag, als er markt is, zetten mensen hun fiets overal neer, waardoor bijvoorbeeld de blindengeleidestrook wordt geblokkeerd.”

Brandweer
Naast dat het niet toegankelijk is voor iedereen, ontstaan er ook gevaarlijke situaties. Zo kan de brandweer er niet langs in geval van nood. “Dat is vooral spannend voor bewoners op de Nieuwe Rijn. Je zou maar in gevaar verkeren,” aldus Patrick. “Gelukkig gaat het tot nu toe elke keer goed.”

Ook Menno Barkema van de Leidse Stripshop vindt dat de Breestraat niet toegankelijk is voor iedereen. “De stoep is smal, en als het druk is, moeten mensen uitwijken naar de rijbaan, wat ook weer gevaarlijk is.” Daarom hebben ondernemers posters opgehangen om ook zo aandacht te vragen voor de toegankelijkheid.

Fietsenstalling
Naast dat de Breestraat vol staat met tweewielers, staan ook de stegen volgestouwd. Hoewel er een grote fietsenstalling is, snappen de ondernemers dat mensen hun fiets niet willen parkeren als ze voor één boodschap komen. “Maar om ze overal neer te zetten, is ook geen doen”, zegt Patrick. Het fietsprobleem lijdt ook tot spanning tussen de consument en winkelier. “Soms zeg ik er wat van maar meestal krijg ik dan een grote mond terug.”

Oplossing
De Gemeente Leiden heeft om extra aandacht te vragen 2024 uitgeroepen als het Jaar van de Voetganger. “We willen bewustzijn creëren om de voetgangersroute obstakel vrij te houden,” aldus de Gemeente Leiden. “De Green Graffiti is daar één van de acties van.”

Een Green Graffiti is wellicht het begin van de oplossing. “Het is een leuke actie, maar hiermee zijn we er nog niet”, vertelt Holla. Ook de ondernemers zijn kritisch over de Green Graffiti. “Over zes maanden is iedereen het alweer vergeten dat men elkaar de ruimte moet geven”, aldus Barkema van de Leidse Stripwinkel. “Er moet actief worden gehandhaafd,” vindt ondernemer Patrick. “Bijvoorbeeld door honderd euro boete te geven voor het verkeerd parkeren van een fiets”, suggereert hij. Ook centrummanager Holla vindt dat er meer moet worden gehandhaafd. “Fietsen die niet goed staan, moeten worden verwijderd, net zoals op het station.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×