Het Leiderdorpse college. (Foto: Marc Wonnink)

Leiderdorp zet spaarpot in om begroting sluitend te krijgen

De gemeente Leiderdorp gaat de komende jaren miljoenen uit de spaarpot halen om de begroting sluitend te krijgen. Het gaat om zo’n tien miljoen euro in vier jaar tijd. Dat blijkt uit de begroting voor 2025. Leiderdorp heeft structureel zo’n 1,7 tot 1,9 miljoen euro tekort per jaar. En dan zijn de bezuinigingsvoorstellen van begin dit jaar al verwerkt. Dat ging toen om enkele miljoenen.

Oorzaak van het tekort is de herverdeling van het gemeentefonds vanaf 2026. De meeste gemeenten krijgen fors minder geld van het Rijk om taken uit te voeren. Voor Leiderdorp gaat dit om twee miljoen euro per jaar. Gemeenten lobbyen middels de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om die maatregel terug te draaien. Ondertussen maken gemeenten zich op om toch de begroting sluitend te maken, mocht het Rijk niet van gedachten veranderen.

Hoop
Dat sluitend maken van de begroting kan op verschillende manieren. Enkele gemeenten kiezen ervoor om fors te bezuinigen. Dat wil Leiderdorp niet. “Grote bezuinigingen zijn niet terug te draaien, dus daar kiezen we niet voor”, zegt wethouder van financiën, Daan Binnenijk. “Dat kan leiden tot verschraling van het gemeentelijk aanbod. We hebben de hoop nog niet opgegeven.” Daarom put Leiderdorp nu uit de eigen spaarpot en klopt ze zoveel mogelijk ‘lucht’ uit de begroting.

Er bleek elk jaar geld over te zijn, door realistischer te begroten vallen de uitgaven op papier minder groot uit. Met die maatregelen is de begroting sluitend gemaakt. De dienstverlening blijft hetzelfde, zo stelt de gemeente. Echter waarschuwt Binnendijk wel. “Als compensatie vanuit het Rijk uitblijft, dan zijn meer bezuinigingen in de volgende raadsperiode nodig.”

OZB
Er is in deze begroting kritisch gekeken naar de eigen uitgaven en gesneden waar kon zoals vastgelegd in de kadernota. De lasten stijgen licht door een combinatie van het vervallen van de heffingskorting afvalstoffen en een verhoging van de OZB met 5 procent.

Wethouder Binnendijk: “Deze sluitende begroting geeft vertrouwen in de toekomst. We zorgen dat we er zijn voor de inwoners van Leiderdorp. Ondanks enkele bezuinigingen, investeren we ook. Onder andere in de energietransitie, het bibliotheekwerk en in het helpen van mensen met een laag inkomen die moeite hebben met rondkomen.”

Investeren
Naast bezuinigingen investeert de gemeente ook. Het college stelt voor om een armoedefunctionaris aan te stellen om een brug te slaan tussen mensen met inkomensproblemen, hulporganisaties en de gemeente. Ook wil het college meer geld besteden aan het bibliotheekwerk. Daarnaast investeert het college in de doorontwikkeling van het duurzaamheidscentrum, halveren de tarieven voor evenementenvergunningen en is er meer geld beschikbaar voor (sociale) woningbouwprojecten met een onrendabele top. Het college wil ook 500.000 euro inzetten op lokale en regionale samenwerking rondom warmtenetten, duurzame opwek en (oplossingen voor) netcongestie.

De gemeenteraad besluit over de programmabegroting op 8 november tijdens de algemene beschouwingen.

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×