Wethouder Fleur Spijker en Leidse marktlui zijn eruit. (Foto: Janna Verwer)

Ondernemers en gemeente Leiden zijn eruit: nieuwe indeling van Leidse markt

De marktondernemers van de Leidse markt hebben woensdagochtend de nieuwe marktindeling aan wethouder Fleur Spijker overhandigd. “We zijn ontzettend blij met het voorstel”, vertelt Spijker.

De aanleiding voor de vernieuwde marktindeling zijn de veiligheids- en bereikbaarheidseisen die de brandweer heeft gesteld. Om deze reden kondigde de gemeente voor de zomer aan dat er na de zomer een besluit zou worden genomen over de herinrichting van de markt. De ondernemers kregen de kans om zelf met een voorstel te komen. “Er is intensief contact geweest tussen de gemeente en de marktondernemers, en daar is nu dit voorstel er uitgekomen.”

Hulpdiensten
Er verplaatsen alleen drie visondernemers en een olijvenboer met hun verkoopwagens naar de Vismarkt. Hier komen kleinere kramen voor terug, waardoor de Nieuwe Rijn beter bereikbaar is voor hulpdiensten. “De markt wordt hierdoor voor iedereen beter toegankelijk”, aldus marktman Ron Vergunst

Iedereen is tevreden over de uitkomst. “Het vertrouwde beeld blijft behouden”, vertelt Vergunst. “Zo weet de consument ons alsnog te vinden.” Volgens de marktondernemers heeft Leiden een ideale situatie voor een markt. “Alle ingrediënten zijn er, waardoor consumenten het achtje over de markt kunnen lopen.”

Begrip
“De markt is een Leids begrip”, vindt Spijker. “We willen dat de markt in de toekomst blijft ontwikkelen, en ik denk dat we met deze indeling een prachtige basis hebben.” Ook de marktondernemers zijn het daarmee eens. “Je hebt straks een hele mooie markt in een stad met ontzettend veel geschiedenis”, aldus Vergunst. Vanaf januari 2025 gaat de nieuwe indeling van de markt in.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×