De Corbulotunnel. (Foto: Provincie Zuid-Holland)

Provincie in hoger beroep in rechtszaak tegen bouwers Corbulotunnel

De provincie Zuid-Holland gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de zaak die de bouwers van de Corbulotunnel (N434) in Leiden hebben aangespannen. Die oordeelde eerder dat de provincie flinke steken heeft laten vallen bij de aanbesteding van de tunnel en daarom miljoenen euro’s moet betalen.

De rechtszaak speelt al jarenlang tussen de bouwers van de Corbulotunnel, vier bouwbedrijven die verenigd zijn als ‘Comol5’, en de provincie. De reden is een fout in het aanbestedingstraject, dat is het proces waarin de aannemers die de bouw moeten uitvoeren worden gekozen.

Bedrog
Al voordat de provincie Zuid-Holland definitief voor Comol5 koos om de bouw te verwezenlijken, zou de provincie belangrijke informatie achter hebben gehouden. Zo kwamen de bouwovereenkomst en de afsprakenbrief ‘door bedrog’ tot stand.

Misleid
Na twee tussenvonnissen deed de rechter in juli uitspraak. Volgens de rechtbank heeft de provincie in de aanbestedingsprocedure “opzettelijk een onjuiste mededeling gedaan, dan wel opzettelijk gezwegen waar spreken plicht was”. Zuid-Holland heeft daarmee het risico genomen dat Comol5 ‘zou worden misleid’ bij het sluiten van de bouwovereenkomst in 2017.

Bestemmingsplan
Zuid-Holland heeft volgens de rechter verzwegen dat het tunnelontwerp van de bouwers niet paste binnen het provinciale bestemmingsplan. De vier betrokken bouwbedrijven moesten daarom later extra kosten maken om te voldoen aan de eisen van de provincie voor de bijna 2,5 kilometer lange tunnel, die begin juli openging.

40 miljoen
Comol5 had daarom ruim 40 miljoen euro geëist. Dat zijn volgens de bouwbedrijven de meerkosten die ze hebben moeten maken. De rechter bepaalde echter dat Zuid-Holland 5 miljoen euro moet betalen, plus ruim 1 miljoen euro aan onderzoeks- en juridische kosten.

En dus betaalde de provincie bijna 7 miljoen euro aan bouwcombinatie Comol5. Toch heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten om in hoger beroep te gaan, omdat het zich ‘niet herkent’ in de uitspraak.
Of Comol5 in beroep gaat, is nog niet bekend. De advocate van Comol5 was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Advertentie

Leiden Maatschappij Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×