Gemeente Voorschoten bespreekt plannen cultuurcentrum Kruispuntkerk

De ontwikkeling van het nieuwe culturele centrum in de Kruispuntkerk in Voorschoten lijkt voorruitgang te boeken. Donderdagavond heeft het college de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen. Dit gebeurde middels een raadpleegbrief die tijdens de raadscommissie Wonen, Ruimte & Groen werd besproken.

Er wordt binnen de gemeente al geruime tijd gesproken over de komst van een nieuw cultureel centrum, en de druk om dit te realiseren is hoog. Met name omdat het huidige culturele centrum aan de Pr. Marijkelaan dringend toe is aan vernieuwing. De Kruispuntkerk werd eerder al genoemd als mogelijke locatie voor een nieuw cultureel centrum, toen een burgerinitiatief hun plannen voor een nieuw centrum presenteerde.


Wethouder Paul de Bruijn over de plannen met de Kruispuntkerk.

Kerk
De kerk is niet meer in gebruik en zou, dankzij haar centrale ligging, een uitstekende locatie zijn voor een cultureel centrum. Het project rond de Kruispuntkerk is een belangrijke stap voor de gemeente om in te spelen op de culturele behoeften van bewoners. Volgens wethouder Paul de Bruijn, is een cultureel centrum “een mooie toevoeging voor het centrum.”

Haalbaarheidsonderzoek
Het project kwam op gang in het eerste kwartaal van 2024, toen er een haalbaarheidsonderzoek werd gedaan naar de mogelijkheden van een cultureel centrum in de Kruispuntkerk. Op basis van de resultaten uit dit onderzoek vroeg de gemeenteraad het college om door te gaan met de verdere ontwikkeling van het plan. Daarbij werd ook een motie aangenomen waarin de raad vroeg om een voortgangsrapport over het definitieve ontwerp, het investeringsplan en het uitgewerkte exploitatieplan. Deze punten werden beschreven in de raadpleegbrief die tijdens de raadscommissie aan bod kwam.

Varianten
Een belangrijk onderdeel van de raadpleegbrief is de presentatie van twee uitgewerkte ontwerpen voor het culturele centrum, die verschillen in grootte en prijs. Het ruimere ontwerp, waarbij zowel de Kruispuntkerk als de kosterswoning worden omgevormd tot een cultuurcentrum en een nieuwe gevel krijgen, is aanzienlijk duurder dan de kleinere optie. In de kleinere variant wordt alleen de Kruispuntkerk getransformeerd tot cultuurcentrum, zonder de kosterswoning. “Uiteindelijk willen we wel echt gaan voor het ruimere model met kosterswoning. Dit betekent namelijk dat we een extra zaal kunnen toevoegen en hierdoor meer partijen de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van het gebouw”, vertelt wethouder de Bruijn.

Dode mus
GroenLinks-raadslid Conny van der Krogt is blij dat er eindelijk een oplossing lijkt te komen voor het probleem rondom het culturele centrum. Toch is ze niet volledig overtuigd of de plannen ook daadwerkelijk doorgaan. Haar fractie heeft twijfels of de plannen uit de raadpleegbrief financieel haalbaar zijn. “We hebben al meerdere keren op dit punt gestaan,” zegt Van der Krogt. En volgens haar was dat steeds geen succes, “de plannen worden uiteindelijk steeds weer afgewezen omdat enkele fracties het bij nader inzien te duur vinden.” Van der Kroght benadrukt dat GroenLinks een plan wilt dat levensvatbaarheid krijgt en vraagt zich af of de plannen uit de raadpleegbrief niet te rooskleurig zijn. “We maken ons zorgen dat we de betrokkenen rondom het cultureel centrum opnieuw blij gaan maken met een dode mus.”

Tegenslag
Wethouder De Bruijn benadrukt dat het proces niet geheel vlekkeloos is verlopen. Er is al enige vertraging opgetreden, en hij had gehoopt verder te zijn met de uitwerking van het plan. Ook duurden de onderhandelingen met de eigenaar van de kerk langer dan verwacht. “Een kerk is een complex type vastgoed. Daar zijn niet altijd standaard modellen voor hoe dat financieel doorgerekend moet worden.” Daarnaast is de kwestie van staatssteun een aandachtspunt, “wat mogen we als gemeente investeren zonder dat het als staatssteun wordt beschouwd?”

“Voor ons is het belangrijkste nu dat er een voorstel ligt en dat er een goede basis is om het verder uit te werken”, benadrukt de Bruijn. Hij geeft aan dat hij aandachtig heeft geluisterd naar de punten die tijdens de commissievergadering zijn genoemd en belooft deze zoveel mogelijk mee te nemen in de definitieve uitwerking. De wethouder verwacht in december een uitgewerkt raadsvoorstel klaar te hebben, waarover gestemd kan worden in de gemeenteraad.

Advertentie

Cultuur Politiek Voorschoten


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×