Leiden had alle kleuren van de regenboog tijdens de Pride. (Foto: Peter van Delft)

Leiden staat stil bij Coming Out Day: 'Iedereen mag zijn wie die is'

‘Zijn wie je wilt zijn’ staat tijdens Coming Out Day centraal. “Er hangt namelijk nog steeds een taboe op uit de kast komen”, vertelt Debbie Helaha van COC Leiden. Daarom wordt er doormiddel van verschillende activiteiten extra stilgestaan bij de acceptatie van de LHBTI+ community. “Met Coming Out Day willen we laten zien dat je mag zijn wie je wilt zijn,” vult Pride-organisator Lorenzo van Beek aan.

Van Beek krijgt nog regelmatig te maken met ongepaste opmerkingen: “Laatste keer liep ik in de winkel en toen werd ik aangestaard door twee vrouwen, omdat ik op mannen val. Je voelt je net een attractie.” Sinds 2009 wordt er jaarlijks een Coming Out Day georganiseerd. “Deze dagen zijn nodig tot het genormaliseerd is in de samenleving”, aldus Van Beek.

Jongeren
De dag is in het leven geroepen om stil te staan bij het feit dat het niet uitmaakt op wie je valt. En dat is nodig. Slechts 19% van de Leidse jongeren durft openlijk uit de kast te komen, blijkt uit cijfers van de GGD. Ook jongeren uit Zoeterwoude, Leiderdorp, Voorschoten en Oegstgeest vinden het moeilijk om uit te komen voor wie ze zijn. “Ze zijn bang om gepest te worden”, vertelt Helaha. Zo is één van de meest gebruikte scheldwoorden op het schoolplein bijvoorbeeld ‘homo’. “We merken dat er nog een enorm taboe heerst op het zijn van homoseksueel, omdat het niet de ‘norm’ is.”

Volgens Van Beek speelt internet een grote rol bij het niet durven uitkomen voor wie je bent: “Vroeger kon je alleen fysiek gepest worden, nu gaat het pesten online 24/7 door.” Voor Helaha heeft de komst van internet ook mooie dingen gebracht: “Je wereld wordt erdoor verbreed, waardoor je ziet dat je niet de enige bent.”

Ouderen
Het niet ‘uit de kast’ durven komen speelt niet alleen bij de jongere generatie. Ook ouderen hebben moeite met het uitkomen voor wie zij daadwerkelijk zijn. “In verzorgingstehuizen wordt ook gepest over het zijn van homoseksueel, daarom gaan ouderen vaak weer terug ‘de kast in’,” meldt Helaha. Uit angst voor negatieve reacties houdt 1 op de 5 ouderen hun geaardheid voor zich. “De zorg is niet gemaakt voor queer ouderen,” vindt Helaha. Hiervoor is de Roze Zorg in het leven geroepen, om een sociaal veilige omgeving te creëren voor deze ouderen.

Toekomst
Er zijn al enorme stappen genomen wat betreft de acceptatie van de LHBTIQ+ community. “In 1970 was vallen op hetzelfde geslacht nog strafbaar in de Nederlandse samenleving,” aldus Van Beek. “In Nederland is het nu wettelijk goed geregeld, maar in andere delen van Europa is dat niet het geval.”

Volgens Helaha zou de wereld een stuk mooier zijn als iedereen geaccepteerd wordt zoals die is. “Als iedereen elkaar zou benaderen zonder vooroordelen, dan zou de wereld een stuk mooier zijn.” Ook Van Beek sluit zich daarbij aan. “Sta open voor iedereen en veroordeel niemand.”

Activiteit
In het kader van de Coming Out Day wordt op 22 oktober een panelgesprek georganiseerd waarbij transgenderzorg centraal staat. “Helaas kon het panelgesprek niet vandaag op Coming Out Day worden gehouden vanwege een andere werkgroep,” aldus Helaha. Het belooft een informatieve avond te worden. “Iedereen is welkom.”

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×