Afbeelding ter illustratie. (Mircea Iancu via Pixabay)

Nieuwe cijfers laten verborgen dak- en thuisloosheid zien in de Leidse Regio

In april 2024 hebben 54 organisaties in Holland Rijnland een uitgebreide telling uitgevoerd van dak- en thuisloze mensen. De telling, uitgevoerd volgens de ETHOS-methode en uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht en Kansfonds, toont aan dat dak- en thuisloosheid veel diverser en minder zichtbaar is dan vaak wordt gedacht. Slechts 6% van de dak- en thuisloze mensen in de Leidse Regio leeft op straat. De meerderheid woont tijdelijk bij vrienden of familie. Of op ongebruikelijke plekken, zoals een auto of stacaravan, zonder uitzicht op een vaste woonplek.

In de Leidse Regio zijn in totaal bijna 700 mensen dak- of thuisloos, waarvan zo’n 530 volwassenen en 115 kinderen. De ETHOS-telling biedt een completer beeld dan andere onderzoeken. De telling brengt bijvoorbeeld ook mensen onder de 18 jaar en boven de 65 jaar in kaart. Dat maakt dit onderzoek preciezer dan bijvoorbeeld de CBS cijfers. Het standaard beeld van de ‘man slapend op een bankje in het park’ klopt niet, dat wijzen de cijfers uit.

Woonplek
In de Leidse Regio verblijven 200 mensen tijdelijk bij vrienden of familie.Veel van deze mensen hebben een inkomen, maar geen vaste woonplek. Vaak zijn dit vrouwen met kinderen. Voor heel de regio Holland Rijnland zijn er 253 dakloze vrouwen geteld en 251 kinderen tussen de 0 en 17 jaar. Ook hebben 355 kinderen in Holland Rijnland een ouder die dak- of thuisloos is, meestal de vader. Relatieproblemen, conflicten in huis of verslavingen zijn vaak de aanleiding van hun situatie. Het beeld is vergelijkbaar met die van andere regio’s die mee deden aan de ETHOS-telling.

Probleem
Dak- en thuisloosheid komt in elke gemeente van Holland Rijnland voor. Ruim 70% van de getelde mensen heeft de Nederlandse – of een andere EU-nationaliteit. Arbeidsmigranten en uitgeprocedeerde asielzoekers blijven vaak buiten beeld, wonend in slechte omstandigheden op vakantieparken en campings zonder woonzekerheid. Professionals zeggen dat vooral deze groep graag ongezien blijft uit angst te worden uitgezet. In heel Holland Rijnland blijkt dat 196 volwassenen al twee jaar of langer dak- of thuisloos zijn. Ook al krijgt tweederde van de getelde mensen hulp. Dit toont aan dat het vinden van blijvende oplossingen complex is en vaak maatwerk vereist.

Aanpak
Wethouder Daan Binnendijk van Leiderdorp benadrukt de urgentie: “In de Leidse Regio hebben we meer dan 530 volwassenen en 115 kinderen geteld die dak- en thuisloos zijn. De meeste mensen verblijven tijdelijk bij familie, vrienden of op andere plekken zonder zekerheid. Elke persoon zonder vaste woonplek is er een te veel. We moeten samen actie ondernemen.”

De Leidse Regio werkt samen met partners aan het programma ‘Alle inwoners horen erbij’, waarin het voorkomen van dak- en thuisloosheid centraal staat. Initiatieven zijn bijvoorbeeld het verbreden van het ‘tweede kans’ beleid ter voorkoming van huisuitzetting, bijvoorbeeld bij overlast. Het vergroten van de bestaanszekerheid zoals bijvoorbeeld de pilot binnen de gemeente Leiden basisinkomen voor jongeren (bouwdepot).

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×