(Foto's: Isabella Koster)

Leids filmfestival: 'Elf dagen lang voor ieder wat wils'

De negentiende editie van het jaarlijkse Leiden International Film Festival (LIFF) wordt momenteel gehouden. Van 10 tot en met 20 oktober kunnen filmliefhebbers zich elf dagen lang onderdompelen in een breed scala aan films en filmgerelateerde activiteiten. Met meer dan honderd films op het programma, zowel Nederlandse als internationale premières, Q&A-sessies met diverse filmmakers, filmconcerten én bierproeverijen, is er volgens de trotse organisatoren ‘voor ieder wat wils’.

Wat in 2006 begon als een studenteninitiatief, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste filmfestivals van Nederland. Met inmiddels 42.000 bezoekers heeft het Leiden International Film Festival een vaste plek verworven in de filmwereld. Het festival wordt ondertussen in hetzelfde rijtje geplaatst naast grote namen zoals het Nederlands Film Festival, het International Film Festival Rotterdam en het International Documentary Film Festival Amsterdam.


Programmeur Cedric Muyres over het LIFF.

Gegroeid
Cedric Muyres, verantwoordelijk voor de pr en betrokken bij de programmering van het festival, is al acht jaar actief bij LIFF. In die tijd heeft hij het festival aanzienlijk zien groeien en daar is hij erg over te spreken. “Je doet dit natuurlijk om mensen films te laten zien, en dan is het heel fijn als er ook steeds meer mensen films komen kijken.” Het succes van LIFF is zelfs zo groot dat de huidige voorzieningen het niet meer kunnen bijbenen. “Je merkt nu dat het festival zoveel is gegroeid dat verdere uitbreiding niet mogelijk is totdat de nieuwe bioscopen in Leiden af zijn”, vertelt Muyres.

Het succes van het festival is deels te danken aan de toegenomen naamsbekendheid. Zo is het festival ook buiten Leiden steeds bekender geworden. “We zijn er steeds beter in geslaagd om de naam LIFF uit te dragen, waardoor Nederlandse filmliefhebbers nu veel beter weten wat LIFF is, wanneer het plaatsvindt, en dat ze erbij moeten zijn.”

Loopafstand
Ook fervent bioscoopbezoeker en vrijwilliger Annemieke merkt dat het festival is gegroeid in omvang en steeds bekender wordt bij een groter publiek. “Ik merk dat er ook heel veel mensen van buiten de stad komen en dit betreft niet alleen de bezoekers” vertelt Annemieke, “ik heb zo ook weleens een vrijwilliger meegemaakt die uit Utrecht kwam.” Ondanks de groei van het festival benadrukt Annemieke dat de intieme sfeer behouden is gebleven. “Hoewel er veel zalen zijn waar constant iets te doen is, ligt alles dichtbij elkaar. Alles is op loopafstand en je hobbelt zonder veel moeite van de ene activiteit naar de andere.”

Unieke locaties
Hoewel LIFF niet het enige filmfestival in Nederland is, onderscheidt het zich door de unieke programmering en locaties. Muyres vertelt enthousiast over de speciale plekken die als bioscoop worden gebruikt. “Wat LIFF uniek maakt, is dat je er hele bijzondere ervaringen rondom film kunt meemaken. We hebben super veel gekke locaties die geen bioscopen zijn, maar waar we wel films vertonen.”

Zo kun je deze week Arnold Schwarzenegger zien schitteren in Conan the barbarian in het Rijksmuseum van Oudheden, een documentaire over persoonlijke groei en kolibries bekijken in de Hortus Botanicus, of het debuut Augure van Belgisch-Congolese rapper Baloji bewonderen in het Wereldmuseum. Daarnaast zijn er ook drie filmconcerten gepland: Good Time met Matteo Myderwyk, The Holy Mountain met Mattias de Craene en Der Letzte Mann met Olga Pashchenko. Stuk voor stuk unieke filmische ervaringen. “We hebben films zonder geluid waar het publiek de geluidseffecten maakt, we doen films met bier en films met wijn. Dit zijn allemaal ervaringen die LIFF meer maken dan alleen een film kijken, terwijl je ook prima naar het festival kunt gaan om wel gewoon alleen een film te kijken.”

Muyres benadrukt dat het filmfestival zeker niet alleen bedoeld is voor filmliefhebbers met een elitaire smaak. Je hoeft absoluut geen ‘film snob’ te zijn om van LIFF te kunnen genieten. Dankzij de diverse activiteiten is het festival juist toegankelijk voor iedereen. Hoewel filmfestivals vaak worden gezien als ‘highbrow’ vindt Muyres dat het ook moet draaien om lol maken.

Competities
Zoals ieder jaar staan tijdens het festival verschillende competities centraal. In de ‘First Feature Competition’ krijg je de kans om nieuw talent te ontdekken met debuutfilms van filmmakers van over de hele wereld. De ‘American Indie Competition’ toont een selectie van onafhankelijke Amerikaanse films die zijn gemaakt zonder groot Hollywood-budget. Veel bekende regisseurs en acteurs hebben hier hun eerste stappen gezet. Zo werden in deze categorie eerder films vertoond als Whiplash van Damien Chazelle en Lola Versus met Greta Gerwig. Een ‘interessante scene’ noemt Cedric het, omdat filmmakers door het gebrek aan middelen uiterst creatief moeten zijn. Je huis verkopen om je film te kunnen financieren? In deze categorie gebeurt het allemaal volgens Cedric. Tot slot is er de absurde ‘Bonkers!’ competitie, voor iedereen die houdt van een sprong in het diepe, deze films zijn namelijk compleet geschift. Voor Cedric is de perfecte film een die in alle drie de competities past, “een debuutfilm van een American indie die qua thema en verhaal best wel bonkers is, dat zijn mijn favoriete films!”

Underrepresented
De prijswinnaars van de grote internationale filmfestivals worden ook vertoond op het festival. Zo kun je de winnaar van de prestigieuze Gouden Palm van het filmfestival in Cannes, Anora, en de winnaar van de Gouden Leeuw uit Venetië, The Room Next Door, zien. Toch is er ook ruimte voor underdogs en verborgen juweeltjes. Volgens Cedric is het juist belangrijk om films te tonen die anders geen podium krijgen. ‘Representing the underrepresented,’ zoals hij het zelf noemt. “Zo’n gekke smaak heb ik nou ook weer niet, dus als ik het vet vind, dan zijn er meer mensen die het vet vinden. En dan wil ik dat zij die films ook kunnen zien.”

Als tip voor het festival, geeft Cedric dan ook graag een ‘vreemde eend in de bijt’ namelijk de documentaire Swamp Dogg Gets His Pool Painted, die gaat over de excentrieke cultmuzikant en hiphop pionier Swamp Dogg. Samen met zijn huisgenoten, die eveneens artiest zijn, tovert hij zijn huis om tot artistieke broedplaats.

Het Leiden International Film Festival loopt nog tot zondag 20 oktober 2024. Het volledige programma is te vinden op de website van LIFF. Verder kunnen houders van de cinevillepas naar tien films uit de competities American Indie Competition, First Feature Competition en Bonkers! Competition.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×