Vier bedrijven of instellingen willen in totaal meer dan 7 miljoen euro zien van het in opspraak geraakte Haagse onderzoeksbedrijf Percuros. Dit bedrijf wordt verdacht van fraude met Europese subsidies bij onderzoeken waarbij ook het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) betrokken is.
Dat er in totaal 7,2 miljoen wordt geclaimd blijkt uit het verslag van curator Ashley Snel van Percuros. Bijna 331.000 euro van dat bedrag wordt geclaimd door het LUMC.
Fraude
Percuros kwam in opspraak na fraude met Europese subsidies bij het LUMC. Het universitaire ziekenhuis werd als straf uit zeven grote internationale, door Europa gefinancierde, onderzoeken gezet.
Het ziekenhuis wees met de beschuldigende vinger naar Percuros, dat alle subsidies regelde. Maar onderzoek van Omroep West en Follow the Money toonde aan dat de Raad van Bestuur al jaren op de hoogte was van het gesjoemel met subsidies door Percuros. De vicevoorzitter van de Raad van Bestuur stapte november vorig jaar op vanwege deze kwestie.
Faillissement
Percuros zelf was toen inmiddels opgehouden te bestaan. Onderzoeker Alan Chan trok in juli 2023 zelf de stekker uit zijn bedrijf omdat hij geen inkomsten meer zou hebben. Het LUMC betwijfelde dat en vroeg het faillissement aan. Dat werd februari van dit jaar uitgesproken.
Als curator werd Ashley Snel aangesteld. Zij had grote moeite om in contact te komen met Chan, die volgens de Kamer van Koophandel de boeken beheert vanuit zijn thuisadres in een buitenwijk in London. Na ruim een half jaar is het haar gelukt om met hem in contact te komen, schrijft ze in het verslag.
Jaarrekeningen
Uit het onderzoek naar de financiële handel en wandel blijkt tot nu toe dat jaarrekeningen niet op tijd zijn gedeponeerd. Dat mag volgens de Nederlandse wet niet. Daarom haalt Snel een wetsartikel aan waarin staat dat Chan ‘zijn taak onbehoorlijk (heeft) vervuld en wordt vermoed dat onbehoorlijke taakvervulling een belangrijke oorzaak is van het faillissement’.
Chan zelf reageert niet op verzoeken van Omroep West om hier commentaar op te geven. Hij wilde ook na afloop van de faillissementszitting niets zeggen. Het is onduidelijk wie de schuldeisers zijn. Daarover wil de curator niets kwijt. Wel is duidelijk dat het er vier zijn.
Hoger
Dat er ruim 7 miljoen euro wordt geclaimd komt door zogenoemde ‘concurrerende crediteuren’. Dat zijn bedrijven of instellingen die geld willen zien. Deze groep staat bij een verdeling van de failliete boedel niet vooraan. De Belastingdienst, het salaris van de curator, het UWV en eventueel achterstallig loon van medewerkers gaat voor.
Omroep West sprak met een voormalige onderzoeker die bij Percuros in dienst was ten tijde van het faillissement. Hij heeft bij de curator een claim neergelegd van enkele tienduizenden euro’s aan achterstallige betalingen.
Het onderzoek dat door de Europees Openbaar Ministerie (EPPO) is ingesteld naar de fraude met door Europa gefinancierde projecten van het LUMC en Percuros is nog altijd niet afgerond. Het LUMC zegt dat het volledig meewerkt aan het onderzoek, maar dat het zelf geen verdachte is in deze zaak.
De voorzitter van de Raad van Toezicht van het LUMC zei eerder dit jaar tegen Omroep West en Follow the Money dat er maatregelen genomen worden tegen de Leidse hoogleraar Ferry Ossendorp, die nauw betrokken was bij de projecten waar werd gefraudeerd. Hij wordt ook vaker bij naam genoemd in allerlei Europese documenten. Ossendorp zit nog altijd op zijn plek. Een woordvoerder van het LUMC zegt dat het ziekenhuis geen mededelingen doet over personeelsbeleid.
Nadat de fraude naar buiten kwam is binnen het LUMC onderzocht hoe dit kon gebeuren. Een commissie onder leiding van een emeritus hoogleraar uit Maastricht concludeerde dat er sprake was van een ‘old boys network’. Het LUMC is nu bezig de cultuur binnen het ziekenhuis te veranderen. Een woordvoerder zegt dat dit een proces is wat jaren gaat duren.
Leiden MaatschappijTelefoon Redactie
071 - 5425160