De protestborden zijn al klaar. (Foto: Isabella Koster)

Docenten en studenten van de universiteit Leiden protesteren tegen miljardenbezuinigingen

Medewerkers en studenten van de universiteit Leiden zijn boos over de geplande miljardenbezuinigingen van kabinet Schoof op hoger onderwijs en wetenschap. Om hun onvrede te uiten, trekken zij op 14 november massaal naar Utrecht voor een landelijke protestmars. Woensdagmiddag kwamen docenten van de universiteit Leiden alvast samen in het Lipsius-gebouw om protestborden te maken en de strategie voor de demonstratie door te spreken.


Verslaggever Isabella Koster in gesprek met Claire Weeda en Anne-Isabelle Richard over het protest.

Protestborden
In een lokaal in het Lipsius, het gebouw van de geesteswetenschappenfaculteit, hebben zich enkele docenten verzameld. Ze zijn druk in de weer met potloden en stiften en brainstormen ondertussen over potentiële slogans voor op de protestborden. “Ik leid je dokter op”, staat er op het smartboard; de sfeer in het lokaal is vastberaden.

Keihard
Deze docenten maken zich grote zorgen over de plannen van het kabinet om een miljard euro te bezuinigen op hoger onderwijs en wetenschap. Zij vrezen dat deze bezuinigingen een zware tol zullen eisen van de kwaliteit van het onderwijs. Universitair docent Anne-Isabelle Richard waarschuwt dat de bezuinigingen er toe kunnen leiden dat studies zullen verdwijnen, overblijvende studies steeds massaler worden en dat veel medewerkers hun baan zullen verliezen. “Het hele idee van Nederland als kennisland….. dat verdwijnt”, benadrukt ze.

Cruciale timing
Studenten, docenten en vakbonden willen met de protestmars één ding duidelijk maken: bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap zijn onacceptabel. Universitair docent Claire Weeda, die zelf aan de mars deelneemt, benadrukt het belang van actie op dit moment, “het is cruciaal dat we nu laten zien dat onderwijs en wetenschap belangrijk zijn.”

De mars is dan ook strategisch gepland, vlak vóór de begrotingsbehandeling in de Eerste en Tweede Kamer. “In de Eerste Kamer klinken al kritische geluiden over deze bezuinigingen, en de regering heeft daar geen meerderheid,” zegt Weeda. “Het is daarom cruciaal dat we in Utrecht met een grote groep duidelijk maken dat we tegen deze bezuinigingen zijn.”

Whatsapp-groepen
Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de protestmars. Weeda vertelt dat er via WhatsApp-groepen intensief contact is tussen medewerkers van universiteiten door het hele land. Binnen universiteiten zijn vaak honderden medewerkers betrokken bij het bedenken van slogans en het benaderen van alumni en maatschappelijke partners. Zo hopen medewerkers brede steun te mobiliseren om de bezuinigingen tegen te houden en de toekomst van het onderwijs te waarborgen.

Alleen een nummertje
Als de bezuinigingen doorgaan zouden deze grote gevolgen kunnen hebben voor het onderwijs. Door de bezuinigingen zouden veel kleinschalige studies namelijk verdwijnen doordat deze niet genoeg geld opleveren. Wat er over blijft zijn de massa studies die zorgen voor collegebanken vol studenten. “Hebben de docenten straks nog wel tijd voor jou, of zit je met vierhonderd man in de collegezaal en ben je alleen een nummertje”, vraagt Richard zich af.

Studenten wordt zo de keuze ontnomen om een studie te kiezen die goed bij ze past. Het studieaanbod wordt volgens Richard namelijk veel kleiner als de bezuinigingen definitief worden. “Als je naar de universiteit gaat en je wilt bijvoorbeeld Keltisch of African studies studeren, is het straks nog maar de vraag of dat wel kan.”

Het protest op 14 november belooft het grootste ooit te worden in het hoger onderwijs. De groep met Leidse studenten en docenten sluit zich aan bij de rest vam de menigte die om 13.00 uur in het Moreelsepark in Utrecht verzamelt. Vanaf daar marcheert de stoet naar het hart van de stad, het Domplein.

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×