In de commissievergadering afgelopen maandagavond is de geplande herinrichting van de wijk Kerkwijk uitvoerig besproken. Met de vervanging van de riolering ligt er ook een ontwerp voor de herinrichting van straten zoals de Kastanjelaan en de Hoofdstraat, maar bewoners en ondernemers uiten ernstige zorgen over de gevolgen voor verkeersveiligheid en leefbaarheid.
Tijdens de inspraakronde sprak buurtbewoner Jeroen van Houwelingen zijn zorgen uit over de geplande verbreding van de rijbaan in de Kastanjelaan, die volgens hem hogere snelheden in de woonwijk zal veroorzaken. “Dit is een fijne, rustige straat zonder verkeersproblemen”, stelde hij. Van Houwelingen benadrukte dat bewoners een eigen plan voor de straat hebben ingediend, maar dat zij daar nog geen inhoudelijke reactie op hebben ontvangen. Hij vroeg de gemeente om een ‘open en serieus gesprek’ en stelde dat het participatietraject tot nu toe vooral formeel is gevolgd zonder daadwerkelijke inspraak.
Snelheid
Nanette Kappers, die mede sprak namens lokale ondernemers en erfgoedorganisaties, stelde dat de verbreding en het rechttrekken van de Hoofdstraat afbreuk doen aan het historische karakter van het gebied. “Het wordt op deze manier een snelweg”, zei ze. Kappers wees op het risico dat een verhoogde snelheid en de verwijdering van parkeerplaatsen de veiligheid en het karakter van het oude dorpscentrum aantasten. “Het plan negeert de belangen van bewoners en ondernemers”, aldus Kappers, die benadrukte dat de plannen unaniem tot zorgen leiden bij de betrokkenen.
Kritiek
CDA-raadslid Jan Stevers erkende dat het proces voor bewoners frustrerend verloopt en benadrukte het dilemma van participatie. Hij noemde het participatieproces een ‘uitdaging’ en riep de gemeente op goed naar de bezwaren te luisteren. Ook D66-raadslid Hester Barendse sprak haar bezorgdheid uit over het ontwerp en vroeg expliciet of de breedte van de Kastanjelaan nog bespreekbaar is. Zij wees daarbij op ‘een gebrek aan verwachtingsmanagement’ richting bewoners en vroeg de wethouder of er nog verdere gesprekken gepland staan om de frustraties weg te nemen.
Jan Stevers over de herinrichting van de Kerkwijk in Leiderdorp.
Belangen
Wethouder Gebke van Gaal lichtte de keuzes van het college toe en benadrukte dat de herinrichting niet alleen is ingegeven door verkeersveiligheid, maar ook door de noodzaak om de wijk klimaatbestendig te maken. Van Gaal verklaarde dat er rekening wordt gehouden met wateroverlast door de gevolgen van hoosbuien en dat het huidige ontwerp daar op voorbereid moet zijn. “Uiteindelijk is het onze verantwoordelijkheid om keuzes te maken die niet volledig kunnen aansluiten bij alle verwachtingen, maar die het algemeen belang dienen”, aldus Van Gaal.
Gebke van Gaal over de herinrichting van de Kerkwijk in Leiderdorp.
Toch gaf de wethouder aan open te staan voor verdere gesprekken en verwacht binnenkort met een definitief ontwerp te komen. “We zullen met bewoners om tafel gaan om te kijken wat we nog kunnen aanpassen”, zei Van Gaal. Daarbij benadrukte zij dat niet alle wensen kunnen worden ingewilligd, maar dat het college streeft naar een zo breed mogelijk gedragen oplossing.
Leiderdorp PolitiekTelefoon Redactie
071 - 5425160