Een glas wijn bij het eten of een biertje op het terras waar de kinderen bij zijn, kan wel, toch? Echter, uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf tweejarige leeftijd al een beeld creëren over alcoholgebruik. En ook op te jonge leeftijd beginnen met alcohol drinken als hun rolmodellen vaak drinken in hun bijzijn. De gemeente Oegstgeest doet daarom mee aan de campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’, om bewustzijn te creëren bij ouders over hun drankgebruik in het bijzijn van hun kinderen.
“In onze gemeente wordt relatief veel gedronken door volwassenen”, laat een woordvoerder van de gemeente Oegstgeest weten. “Professionals vanuit het werkveld signaleren dat er vaker problemen ontstaan met alcohol wanneer er thuis wordt gedronken. Daarom willen we graag dat ouders stimuleren om onderling, en ook met hun kinderen, het gesprek over alcohol aan te gaan.” Het activeren van de ouders doet de gemeente ondermeer door online campagne te voeren, bijvoorbeeld via sociale media.
Wel of niet?
‘Zien Drinken, Doet Drinken’ campagneleider Wim van Dalen wil ook niets liever dan bewustzijn creëren bij ouders. “Door geen alcohol te drinken in aanwezigheid van hun kinderen, ook al zijn deze nog heel jong, kunnen ouders ertoe bijdragen dat hun kinderen later niet te vroeg gaan drinken en niet te veel gaan drinken.
Ook blijkt uit onderzoek dat ouders die hun kinderen voor hun achttiende jaar willen leren om met alcohol om te gaan en hen daarin willen begeleiden, vaak juist het omgekeerde bereiken. “Kinderen gaan daardoor juist op te jonge leeftijd eerder buiten de deur drinken.” Uit cijfers van het CBS blijkt dat van de tieners tussen de 12-18 jaar 34 procent wel eens alcohol nuttigt, terwijl de norm die we in Nederland nastreven is dat je, als je wilt drinken, pas vanaf je achttiende drinkt. Volgens Van Dalen is het de onwetendheid van mensen over de gevolgen van alcohol die ervoor zorgt dat alcoholgebruik op jonge leeftijd wordt gedoogd. Niet zo gek ook, want op het etiket alcohol staat bijvoorbeeld niet wat er allemaal in het product zit en hoe schadelijk het kan zijn.
Jerry van Kampen van Brijder Jeugd over alcohol gebruik onder jongeren. Tekst gaat verder onder de audio.
Gevolgen
Het gebruik van alcohol op jonge leeftijd tast de hersenen aan, dat is algemeen bekend. De hersenen zijn echter pas op 25-jarige leeftijd volledig ontwikkeld. “Het zou vanuit gezondheidsoogpunt dus beter zijn om pas vanaf je 25ste te drinken, maar dat gaat er bij de meeste Nederlanders niet in.”
Wat veel mensen niet weten, is dat alcohol een kankerverwekkende stof is. “Vooral de hoeveelheid die je drinkt en hoe vaak je drinkt is bepalend voor het wel of niet krijgen van kanker”, aldus Van Dalen. Strikt genomen is zelfs het drinken van één glas niet zonder risico.
En voor jongeren die met elkaar drinken is het beperken van gebruik juist het lastigste. “Ze vinden het moeilijk om het bijvoorbeeld bij één drankje te houden.”
Volgens Van Dalen is het belangrijk om niet te veel van jongeren te verwachten. “Volwassenen hebben de belangrijkste voorbeeldrol. Het geven van voorlichting op school over alcohol heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin, want jongeren trekken zich daar weinig van aan.”
In de thuissituatie kan je als ouder al een grote rol spelen door aan te geven niet te drinken waar de kinderen bij zijn. 15 november was de laatste dag van de campagne. Voor meer informatie: www.ziendrinkendoetdrinken.nl
Cultuur Maatschappij OegstgeestTelefoon Redactie
071 - 5425160