“Wij maken ons een beetje zorgen…over Adegeest”, begint Geert-Jan van den Ende van Voorschoten Lokaal voorzichtig tijdens de gemeenteraad. Hij doelt hiermee op het grootschalige project in de Voorschotense wijk Adegeest, waar de herinrichting van de hele wijk op de agenda staat. Hoewel de gemeenteraad het definitieve ontwerp al in februari goedkeurde, is het sindsdien opvallend stil rond de voortgang van het plan.
Duurste project ooit
Van den Ende is niet de enige met zorgen over het verloop van het project. Ook Arnold Posthuma, fractievoorzitter van de PvdA, vraagt om opheldering. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om wethouder en portefeuillehouder Hubert Schokker stevig aan de tand te voelen. En dat is niet zo gek, met een prijskaartje van maar liefst 20,5 miljoen euro is het project in Adegeest het duurste ooit voor Voorschoten.
De volledige wijk gaat op de schop. Riolering en wegen worden volledig vervangen en ook de openbare ruimte ondergaat een complete metamorfose. Groen- en waterstructuren, speelplekken, parkeergelegenheden en (verkeers)veiligheid worden grondig aangepakt. Bovendien wordt de wijk klimaatbestendig gemaakt om beter voorbereid te zijn op de gevolgen van klimaatverandering.
Twee jaar voorbereiding, en nu stilte
Deze grootschalige herinrichting is niet over één nacht ijs gegaan. Het project startte ruim twee jaar geleden met intensieve participatie, maar liefst 15 bijeenkomsten met bewoners en ondernemers bepaalden samen de toekomst van de wijk. In februari gaf de gemeenteraad groen licht en stelde het definitieve ontwerp vast, het leek het startsein voor een vliegende start.
Maar nu, vier maanden later, is het akelig stil. De zorgen groeien bij verschillende raadsleden, en de druk op het college om antwoorden te geven neemt toe.
Vergunningen
Posthuma benoemt dat het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor het project traag en moeizaam verloopt. Bovendien zijn er meerdere bezwaren ingediend door bewoners uit de wijk. Zo schreven omwonenden in een bezwaar aan het college dat er “last-minute plannen” in het nieuwe ontwerp zijn opgenomen. Hierbij zouden speelruimte en groen verdwijnen om plaats te maken voor extra parkeerplaatsen aan de Händellaan.
Ook het plan om bruggen te bouwen op het eiland Park Adegeest stuit op weerstand. Volgens bewoners wordt daarmee een stuk ‘ongerepte natuur’ verstoord, dat momenteel dient als een “veilige rustplaats voor diverse vogelsoorten.” Ze wijzen erop dat de gemeente eerder aangaf dat het behoud en de stimulering van biodiversiteit een prioriteit is. In hun ogen passen de voorgestelde plannen niet binnen die visie.
Volgens Posthuma is er daarnaast weinig activiteit zichtbaar in de wijk. “Als je langs Adegeest loopt, lijkt er bijna niets te gebeuren”, merkt hij op. Hij benadrukt dat belangrijke vergunningen, waaronder die van het Hoogheemraadschap, nog ontbreken, “dit loopt volgens mij niet zo goed bij het duurste project van Voorschoten ooit.” Hij vervolgt, “wat is hier aan de hand en zijn we nog wel in control ten aanzien van dit project?”
Werkzaamheden
Wethouder Schokker begrijpt de vragen van Posthuma en erkent dat de werkzaamheden “wachten op daadwerkelijke uitvoering.” Hij legt uit dat de vertraging te wijten is aan de vergunning die het Hoogheemraadschap moet verstrekken. Volgens Schokker is deze vergunning in mei aangevraagd, maar zorgt een capaciteitsprobleem bij het Hoogheemraadschap voor vertraging.
Schokker probeert de raad gerust te stellen door te benadrukken dat er hard wordt gewerkt om de vergunning zo snel mogelijk binnen te krijgen. “Er zit vooruitgang in, en we verwachten dat de vergunning op korte termijn wordt verleend.” Op een vraag van raadslid Van der Ende over de bezwaren rondom de bruggen op het eiland, geeft Schokker aan dat er aanvullend onderzoek naar flora en fauna zal plaatsvinden. “We zullen u hierover zo snel mogelijk informeren”, voegt hij toe.
Posthuma lijkt echter niet geheel overtuigd en vraagt zich af of de vergunning niet eerder aangevraagd had kunnen worden. Ook van den Ende lijkt niet volledig overtuigd door de antwoorden van de wethouder.
Als alles volgens plan verloopt, wordt verwacht dat het project in 2027 wordt afgerond. Schokker benadrukt dat, ondanks de tegenslagen, het streven is om het project zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Hij spreekt de hoop uit de raad binnenkort van nieuwe informatie te kunnen voorzien.
Politiek VoorschotenTelefoon Redactie
071 - 5425160