(Foto's: Paul Aalbers)

CoderDojo: meer aandacht voor programmeren en programmatisch denken

Kinderen leren in Nederland te weinig programmeren en programmatisch denken. Dat zegt Arjen Tebbenhof, vrijwilliger bij CoderDojo Leiden. Mede daarom heeft die organisatie de afgelopen jaren ruim honderd bijeenkomsten georganiseerd waar kinderen leren programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen en programma’s maken.

Tebbenhof vertelt over de belangrijkste doelen die ze voor de kinderen willen bereiken: “Kinderen op jonge leeftijd te introduceren tot het programmeren en het programmatisch denken. Er is eigenlijk veel te weinig aandacht voor in Nederland zelf. Dat is de reden waarom we dit doen. We zien het gelukkig steeds vaker maar nog steeds veel te weinig.”

Lol
Op de vraag hoe je nu een mooi evenwicht bewaart tussen dat kinderen er lol in hebben en dat ze er ook nog iets van opsteken, antwoordt Tebbenhof. “Het hoeft geen evenwicht te zijn. Het kan allebei tegelijk. En ik denk zelfs dat op het moment dat ze er lol in hebben, dat is het belangrijkste, het plezier erin, daar leren ze het ook het meeste van. Als je ergens lol in hebt, blijft het hangen en op het moment dat je ergens tegenop kijkt, dan ebt het vaak weer weg”, zegt hij.

De CoderDojo Leiden wordt op de tweede zaterdag van de maand gehouden in BplusC aan de Nieuwstraat in Leiden. Zaterdag 7 december waren er zo’n 25 kinderen, volgens de organisator een gemiddelde opkomst. “Een enkele keer gebeurt het dat we te weinig vrijwilligers hebben en dan moeten we de capaciteit omlaag brengen want we merken toch wel dat we genoeg aandacht willen geven aan de kinderen en dat betekent dat als er maar 4 vrijwilligers zijn, kunnen we d’r ook echt maar maximaal 20 toelaten.”

Geschiedenis
Het begin van de CoderDojo-organisatie was in 2011 op een school in Cork, Ierland. Leraar James Whelton, die eerder bekend werd door het hacken van de 6e generatie iPod nano, begon daar met lesgeven over de basis van HTML en CSS. Later dat jaar ontmoette hij Bill Liao, een entrepreneur en filantroop die het project groter wilde maken. Door de beweging open source te maken werden er in een mum van tijd door heel Ierland CoderDojo’s opgericht en later over de hele wereld.

Zowel onder deelnemers als onder vrijwilligers is er altijd wel wat verloop. Aan beide is er dus behoefte. CoderDojo Leiden iets voor jouw kinderen? Of iets voor jezelf, als vrijwilliger? Neem dan contact met ze op.

  • Deelnemers genoeg. (Foto: Paul Aalbers)
    Deelnemers genoeg. (Foto: Paul Aalbers)
  • Ongeveer 25 deelnemers, dus nog een ruimte nodig. (Foto: Paul Aalbers)
    Ongeveer 25 deelnemers, dus nog een ruimte nodig. (Foto: Paul Aalbers)
  • Hoe laat je dat karretje nou doen wat jij wil? (Foto: Paul Aalbers)
    Hoe laat je dat karretje nou doen wat jij wil? (Foto: Paul Aalbers)
  • Deelnemer legt uit wat er volgens hem niet goed gaat. (Foto: Arjen Tebbenhof)
    Deelnemer legt uit wat er volgens hem niet goed gaat. (Foto: Arjen Tebbenhof)
  • Opdracht in Kerstsfeer. (Foto: Paul Aalbers)
    Opdracht in Kerstsfeer. (Foto: Paul Aalbers)
  • Visueel programmeren. (Foto: Paul Aalbers)
    Visueel programmeren. (Foto: Paul Aalbers)
  • Concentratie. (Foto: Paul Aalbers)
    Concentratie. (Foto: Paul Aalbers)
  • 3 CoderDojo-vrijwilligers: Arjen, Frank en Mathijs. (Foto: Paul Aalbers)
    3 CoderDojo-vrijwilligers: Arjen, Frank en Mathijs. (Foto: Paul Aalbers)

Met CoderDojo Leiden werd afgesproken dat we deelnemende kinderen niet herkenbaar in beeld brengen.


Verslaggever Paul Aalbers in gesprek met Arjan Tebbenhof over CoderDojo.

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×