In het café van Topaz Overrhyn staan woensdagavond drie lange tafels gedekt in kerststijl, waar de bewoners genieten van hun diner. Zes van hen krijgen dit jaar een speciaal menu voorgeschoteld. Vanwege hun slikproblemen krijgen zij een 3-gangen menu bestaande uit lepelbare gerechten.
De bewoners zitten bijna allemaal bij elkaar terwijl ze genieten van het diner. De gangen van zowel het lepelbare menu als het reguliere menu worden tegelijkertijd geserveerd. Het lepelbare menu bestaat uit een kleine pizza als voorgerecht, een hoofdgerecht met stoofvlees, aardappelen en rode kool, en als toetje een appeltaart. Allemaal gemaakt van gemalen voedsel.
“Wat je wel eens ziet bij sommige mensen is dat warm eten allemaal samen wordt gegooid”, legt logopedist Christine Koevoets uit. Koevoets heeft onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de bewoners van Topaz tijdens het kerstdiner. Daaruit bleek dat op het gebied van voedsel voor mensen met slikproblemen, nog wat te winnen viel. “Vandaag maken we echt een leuk bord met kleuren. Het ziet er gewoon heel erg leuk uit, en dat is ook erg belangrijk.”
Dit jaar wordt voor het eerst op deze uitgebreide manier een menu voor mensen met slikproblemen geserveerd. “Omdat zij er ook bij horen”, vertelt Marije Jongbloed van Topaz. “Zij hebben ook recht op een kerstgevoel en een kerstsfeer en een kerstbeleving daarin. Je gaat niet op kerstavond aan een bordje griesmeelpap zitten”. Het menu blijkt een succes en wordt een vast onderdeel van het kerstdiner bij Topaz.
Leiden MaatschappijTelefoon Redactie
071 - 5425160