Het doet een beetje denken aan een slechte kerstfilm: de soap rond een kerstboom die buurtbewoners plaatste in de Leidse Merenwijk. Buurtvaders zetten vorige week voor het zevende jaar op rij de boom neer. De pret was voor zowel ouders als kinderen van korte duur. Handhavers van de gemeente Leiden kwamen langs met de mededeling dat de boom weg moest. Waarom precies vertelden ze er niet bij.
“We doen dit al zeven jaar en we hebben er nooit problemen mee gehad”, zegt mede-initiatiefnemer Mark van der Peet. “Zoals je ziet maken we er een hele happening van en kinderen vonden het niet leuk dat de boom weg moest. Zij hebben ook de versieringen voor in de boom gemaakt.”
Maar iemand in de buurt had een melding bij de gemeente gedaan over de boom aan de Cyperzegge. “Handhaving stond hier op de stoep met de mededeling dat-ie weg moest”, legt Michael Timmers uit.
“Dan ga je bellen met de gemeente over wat er dan wel mag, maar dat lukte niet echt. Je voelt je dan echt een roepende in de woestijn.”
‘Geen houdbare situatie’
Aanvankelijk was de gemeente Leiden vorige week ook stellig in een reactie: “Dat initiatiefnemers goede intenties hadden met het plaatsen van de boom, snappen we. Maar dit is geen houdbare situatie. Het is nu aan de initiatiefnemers zelf om de boom voor zondag weg te halen.”
Toen besloten de buurtvaders dat het tijd was om de media in te schakelen. Hart van Nederland kwam langs voor een reportage en ook op sociale media kwam er bijval. Zelfs de Leidse politiek liet zich niet onbetuigd in dit verhaal. Het CDA en Partij Sleutelstad waren van plan vragen over het gedwongen verwijderen van de kerstboom te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.
Burgemeester op bezoek
“Die aandacht in de media heeft zeker geholpen”, constateren de vaders tevreden. “Burgemeester Peter Heijkoop van Leiden kwam zaterdag zelf even kijken hoe de situatie is”, zegt Michael. “Maandag belde hij met de mededeling dat de boom mag blijven staan, mits het niet al te hard gaat stormen.”
Inmiddels weet de buurt ook waarom er zorgen waren bij de gemeente. Dat heeft vooral te maken met de veiligheid en met kabels in de grond. De boom staat op de grond van een gemeentelijk speeltuintje en als de boom dan om zou waaien, is de gemeente aansprakelijk.
Toch nog een vrolijk kerstfeest
“We zijn blij”, zegt Van der Peet. “Heel fijn dat de boom mag blijven staan en dat de gemeente gaat kijken naar een oplossing voor volgend jaar. Dat is het mooie ervan, want ze zien wel dat het de buurt bij elkaar brengt. Misschien hebben andere initiatiefnemers daar straks ook wat aan.”
Dat een nog steeds anonieme buurtbewoner de melding heeft gedaan, voelde aanvankelijk niet goed, maar pakt nu toch goed uit denken de initiatiefnemers. “Want nu gebeurt er wat binnen de gemeente en dat is alleen maar mooi.”
Goede bedoelingen
“Superleuk dat-ie mag blijven staan natuurlijk”, zegt een buurvrouw. “Hij stond net en ze hadden zo hun best gedaan om hem op te zetten, dus dat de boom weg zou moeten, was niet leuk.”
“De klager gaan we niet zoeken hoor, het was misschien ook wel goed bedoeld in verband met de veiligheid. Ze hebben alleen wel erg snel gezegd dat ie weg moest.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160