Apothekersassistenten Guinevere Huis (Links) en Lara Ramez (Rechts) (Foto: Janna Verwer)

Apothekersassistenten gaan weer staken: “We vechten voor gerechtigheid”

Bij Service Apotheek Boehmer in Leiderdorp bereiden apothekersassistenten Guinevere Huis en Lara Ramez zich voor op een nieuwe ronde stakingen op donderdag 9 en vrijdag 10 januari. In een openhartig gesprek leggen zij uit waarom zij zich genoodzaakt voelen hun werk tijdelijk neer te leggen.

De pijn van staken
“Het doet veel met je als je moet staken in een vak waar je hart ligt”, vertellen de assistenten. “We willen onze patiënten niet in de steek laten, maar we hebben geen keuze.” Spoedzorg blijft echter gegarandeerd. “Collega’s staan klaar, apothekers blijven aanwezig en bezorgers leveren spoedrecepten af.”

Een verkeerd beeld

Volgens Huis en Ramez bestaat er nog steeds een verkeerd beeld over de stakingen in de farmacie. “Mensen denken dat patiënten de dupe zijn of dat we alleen voor meer geld staken. Dat klopt niet”, benadrukken ze. “We vragen om waardering die past bij onze verantwoordelijkheden.”

Problemen in het vak
De assistenten benoemen de hoge werkdruk, lage salarissen en de tekorten in hun beroep als grote uitdagingen. “Ons werk is onmisbaar, maar dat merken we niet aan hoe we worden behandeld”, zegt Huis. Met een mbo-niveau 4-opleiding dragen apothekersassistenten veel verantwoordelijkheid, maar het salaris blijft achter. “Bij veel andere banen verdien je meer.”

Daarbij komen dagelijkse uitdagingen zoals medicijntekorten en complexe regels van zorgverzekeraars. “We zijn vaak de boodschappers van slecht nieuws. Patiënten richten hun frustratie op ons, wat de werkdruk verder verhoogt.”

Een beroep onder druk
Huis en Ramez maken zich zorgen over de toekomst van hun vak. “De instroom in de opleiding apothekersassistent blijft laag. Veel studenten zien het als een tussenstap naar iets anders. Als dit zo doorgaat, komen er straks niet genoeg mensen om patiënten te helpen.”

Ondanks de uitdagingen voelen de assistenten zich gesteund door patiënten. “We krijgen positieve reacties en zelfs cadeautjes. Mensen begrijpen dat we geen luxe-eisen stellen, maar vechten voor gerechtigheid. Gelukkig steunt onze werkgever ons in deze strijd.”

Toekomstige acties
De stakingen zijn volgens de assistenten een laatste redmiddel. “We willen niet staken, maar zonder actie verandert er niets. Als er geen oplossing komt, zullen de acties mogelijk escaleren, met meerdere stakingsdagen per week. Dat willen we voorkomen, maar we blijven vechten als dat nodig is.”

Een oproep tot verandering
Huis en Ramez hopen dat zorgverzekeraars en werkgevers snel tot een akkoord komen. “Het is tijd dat ons beroep serieus wordt genomen. We verdienen betere arbeidsvoorwaarden en vooral de waardering die past bij ons werk.”

Met de stakingen op 9 en 10 januari sturen de apothekersassistenten opnieuw een krachtig signaal. Voor hen, en voor de toekomst van de openbare apotheek, staat er veel op het spel.

Interview Leiderdorp Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×