Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee ook de goede voornemens. Zo ook een populair initiatief Dry January waarbij deelnemers een maand lang geen alcohol drinken. In Nederland doet een kwart van de bevolking mee aan de alcoholpauze. Wethouder Daan Binnendijk van de Gemeente Leiderdorp is het gezicht van de campagne en deelt in gesprek met Arno Koning en John Devilee zijn ervaringen en de voordelen van een alcoholpauze.
De wethouder legt in het interview uit dat het eigenlijk een campagne is vanuit IkPas. Het is een landelijke campagne en loopt samen met Dry January maar IkPas kan eigenlijk elke maand gestart worden. Het gaat om een bewustwordingscampagne. Normaal houdt de wethouder ook wel van een drankje maar over het algemeen vindt hij het niet lastig om de alcohol te laten staan, alhoewel het ook door alle nieuwjaarrecepties het soms best een opgave is. Het is inmiddels dag tien en tot nog toe is het hem wel gelukt om geen alcohol te drinken, als vervanger heeft Binnendijk gekozen voor water. “Je merkt pas hoe vaak je naar alcohol grijpt wanneer je het een maand lang niet doet,” aldus de wethouder.
De campagne benadrukt de voordelen van een maand zonder alcohol. Over het algemeen voelen mensen zich fitter, slapen beter en ze hebben vaak meer energie. De wethouder merkt zelf nog niet dat zijn slaap beter is geworden maar dat komt mogelijk ook doordat hij normaal goed slaapt. De wethouder herkent wel de verhalen van andere deelnemers die wel beter erdoor slapen. De andere voordelen zijn ook voor de wethouder merkbaar.
De belangrijkste reden waarom de wethouder de campagne ondersteund is omdat hij denkt dat het met betrekking tot bewustwording het enorm goed is om het een maand niet te gebruiken omdat je dan pas merkt hoe vaak je eigenlijk alcohol drinkt. Volgens de wethouder is het belangrijk om te beseffen dat alcohol niet alleen een positieve invloed heeft, maar ook negatieve effecten op de gezondheid kan hebben. “Het heeft echt invloed op je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Door een maand lang geen alcohol te drinken, word je daar pas echt bewust van.”
Op lokaal niveau is het lastig om de gezondheidseffecten van de campagne te monitoren maar de landelijke cijfers wijzen wel op een positieve impact van alcoholpauzes. De gemeente Leiderdorp doet volgens de wethouder al veel op het gebied van preventie, niet alleen op het gebied van alcohol maar ook bijvoorbeeld op roken of een gezond gewicht. Landelijk wordt er wel geregistreerd hoeveel mensen zich daadwerkelijk aanmelden voor de IkPas-campagne maar de wethouder denkt dat het werkelijke aantal deelnemers hoger ligt omdat veel mensen besluiten om wel mee te doen maar zich niet registreren. De wethouder raadt de bevolking aan om de website van IkPas te bezoeken en de ervaringen van deelnemers te lezen.
Voor mensen die twijfelen of de alcoholpauze voor hen wel haalbaar is heeft de wethouder een afsluitende boodschap: “Het is gewoon een kwestie van doen. Als je merkt dat het veel moeite kost om niet te drinken, dan is er wellicht sprake van een dieper probleem en dat stemt misschien nog wel tot meer nadenken.” Ook geeft de wethouder als tip om ook eens te kijken naar Stoptober voor het stoppen met roken.
Telefoon Redactie
071 - 5425160