Een impressie voor mogelijke bebouwing met maximale bouwhoogtes. (Illustratie: Gemeente Leiderdorp)

Bouwhoogte plot oude gemeentehuis van 12 naar 23 meter

De gemeenteraad van Leiderdorp boog zich maandagavond over het plan om appartementen te realiseren op de plek van het oude gemeentehuis aan het Statendaalderplein. Het voorstel, dat onder meer een bouwhoogte van maximaal 23 meter omvat, staat op gespannen voet met een eerder door de raad vastgestelde maximale bouwhoogte van 12 meter. Die beperking maakte eerdere ontwikkelplannen financieel onhaalbaar, waarop het college nu voorstelt om deze grens los te laten. Naar verwachting stemt de gemeenteraad in met het aangepaste voorstel.

Het voorstel voorziet in ongeveer 70 appartementen, waarvan 65 procent in de categorie betaalbaar. Dit betekent 33 procent sociale huur en 32 procent middeldure woningen. Op de begane grond komen commerciële voorzieningen. De ontsluiting voor autoverkeer zal plaatsvinden via de Karolusgulden, een punt dat tot veel discussie leidt. Bewoners vrezen extra verkeersdrukte en parkeerproblemen.

Daarnaast levert Wereldhave een financiële bijdrage van 300.000 euro aan de herinrichting van het Statendaalderplein. Deze middelen zijn bedoeld voor het verbeteren van de bestrating en vergroening van het plein, wat eveneens als compensatie dient voor de verhoogde bouwhoogte.

Bij goedkeuring van het voorstel start het participatieproces, waarbij omwonenden betrokken worden bij de verdere uitwerking van de plannen. Het college zal een nota van uitgangspunten opstellen, waarin gedetailleerde kaders worden vastgelegd voor het definitieve ontwerp. Belangrijke aandachtspunten blijven de verkeersveiligheid, de leefbaarheid van de buurt en het behoud van voldoende licht en privacy voor omwonenden.

Met het loslaten van de bouwhoogte van 12 meter zet de raad een volgende stap in de richting van de herontwikkeling van het Statendaalderplein. De uitwerking van de plannen zal moeten uitwijzen of de zorgen van bewoners voldoende worden weggenomen. De bewoners hebben vooralsnog weinig vertrouwen.

Bewoners: ‘Voorgestelde bouwhoogte is kwaadaardig’
De locatie van het oude gemeentehuis is sinds 2013 in bezit van vastgoedontwikkelaar Wereldhave. Oorspronkelijk was het terrein bedoeld voor uitbreiding van winkelcentrum Winkelhof, maar veranderde marktomstandigheden leidden tot een herbestemming naar woningbouw. Dit bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, waaronder een maximale bouwhoogte van 12 meter, vastgelegd in de gemeentelijke Visie op Bouwhoogtes in 2022. Volgens Wereldhave is die beperking, in combinatie met de verplichting tot sociale woningbouw en hoge grondprijzen, echter financieel onhaalbaar. Het college stelt daarom voor om de bouwhoogte te verhogen tot maximaal 23 meter.

Kritiek
Tijdens de vergadering kwamen verschillende bewoners aan het woord. Paul Lucardie, zelf bewoner van een eerder gerealiseerd appartementencomplex in Leiderdorp, benadrukte de positieve effecten van nieuwbouw op doorstroming en woningnood. ‘Misschien zijn er wel duizend gegadigden voor de 70 appartementen. Veel mensen zullen blij zijn dat ze na jaren eindelijk een woning vinden.’ Hij stelde ook verkeersoplossingen voor: ‘Waarom geen eenrichtingsverkeer of een slagboom alleen voor bewoners? Dat vermindert de pijn.’

Koen Koster uitte daarentegen scherpe kritiek op het gebrek aan aandacht voor leefbaarheid in de buurt. ‘Ik tel op zaterdagmiddag soms wel 40 auto’s per minuut. Dat gecombineerd met de snelheid op de Engelendaal zorgt voor veel overlast. Waarom houdt niemand rekening met de omgeving?’

Bewoner Jan Winkler noemde de voorgestelde bouwhoogte ‘kwaadaardig’. ‘Iedereen door een steeg jagen waar mensen nu al niet kunnen draaien, is niet logisch. We worden genaaid, maar willen wel weten waarom.’ Hij vroeg ook aandacht voor de geheimhouding rondom financiële details van de overeenkomst met Wereldhave.

Politiek
De fracties in de gemeenteraad waren verdeeld over het voorstel. D66 en de Lokale Partij Leiderdorp benadrukten het belang van woningbouw in Leiderdorp en prezen het compromis dat met Wereldhave is bereikt. ‘Er is nog geen ontwerp, dit zijn schetsplannen. Alle bezwaren krijgen nog aandacht’, aldus D66-raadslid Hester Barends.

Joost Bruggeman van de Lokale Partij Leiderdorp stelde: ‘Dit is een groot verschil met eerdere plannen van Wereldhave. Nu is er 33 procent sociaal en 32 procent middenduur. Dat is rekening houden met privacy en leefbaarheid.’

Olaf McDaniel van PvdA-GroenLinks sprak zijn tevredenheid uit: ‘Eindelijk voortgang. Vasthouden aan 12 meter was bedoeld om een hoge toren te voorkomen. Dit zijn kaders, we moeten de buurt tegemoetkomen met maximale creativiteit.’

Sander den Outer van het CDA verwees naar de urgente woningnood in Nederland: ‘In 2023 waren er ruim 31.000 dak- en thuislozen, inmiddels opgelopen tot 40.000. Dat is belachelijk. We moeten woningen bouwen, en deze locatie wordt nu niet gebruikt.’

Brede steun
Hoewel sommige fracties hun zorgen uitten over de verkeersontsluiting en de mogelijke impact op de leefomgeving, lijkt er brede steun te zijn voor het voorstel. Het realiseren van extra woningen, zeker in het betaalbare segment, wordt gezien als een belangrijke stap om de woningnood aan te pakken. Volgende week zal de raad naar verwachting instemmen met het voorstel.

Bewoner Hans Seumeren over de bouwplannen.

Wethouder Gebke van Gaal over de bouwplannen.

Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×