In een ultieme poging een enorm groot en uniek kunstwerk voor Leiden te bewaren, is de Historische Vereniging Oud Leiden een reddingsactie begonnen. Er is ongeveer 300.000 euro nodig om het glas-in-beton kunstwerk van zeventien bij zeven meter te redden. Het idee is om het kunstwerk een mooie plek te geven in het nieuwbouwwijkje dat komt op de plek van het oude belastingkantoor aan het Stationsplein.
Het kunstwerk is in 1966 in Leiden gemaakt door Jan Meine Jansen. Hij kreeg de opdracht om voor het trappenhuis van het toen nieuwe belastingkantoor een kunstwerk te maken. “Het is sowieso uniek door de grootte”, zegt architect en kleinzoon van de kunstenaar, Allard Meine Jansen. “Mijn opa heeft het gemaakt als ode aan kunstenaar Theo van Doesburg.”
“Herplaatsing is natuurlijk moeilijk omdat het zo groot is en dan kost het natuurlijk ook veel”, weet Meine Jansen. Het kunstwerk bestaat uit 126 gekleurde ramen, gemaakt uit drie centimeter dik handgemaakt glas. Deze ramen liggen nu tijdelijk opgeslagen, want het belastingkantoor wordt gesloopt.
Kunstwerk deel van nieuwbouw
Meine Jansen heeft zich samen met zijn oom Wolter Meine Jansen, de zoon van de kunstenaar, over het kunstwerk ontfermd. Ze zijn al een paar jaar bezig om het werk in Leiden herplaatst te krijgen. Aanvankelijk zag Leiden herplaatsing van het enorme ontwerp niet zitten, maar de gemeente wil het kunstwerk nu opnemen in de nieuwbouw in het Morspoortgebied.
Maar de gemeente vraagt daarbij aan de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) om 300.000 euro bij te dragen. “We gaan bijvoorbeeld ook het cultuurfonds aanschrijven en we hopen dat er betonbouwers zijn die er wat in zien om het frame voor het kunstwerk opnieuw te bouwen”, zegt Meine Jansen.
De architect heeft ondertussen samen met z’n oom een ontwerp gemaakt voor de herplaatsing van het kunstwerk van zijn opa. De ramen zullen dan een nieuw betonnen frame krijgen in de nieuwbouw. Omdat dit kunstwerk hoger is dan de nieuwbouw, zal een deel van dit glasraam al in de parkeergarage beginnen.
Trappenhuis
Wie straks vanuit de garage het trappenhuis beklimt, zal worden verrast door de vele verschillende kleuren. Meine Jansen: “Door het kunstwerk op een hoek van de nieuwbouw te zetten, zal de zon er doorheen schijnen. Op elk uur van de dag schijnen er dan andere kleurencombinaties door het trappenhuis.”
Impuls voor de buurt
“Dat is dan ook voor passanten te zien en we denken dat we daarmee een impuls geven aan de buurt.” Dit plan wordt gesteund door de landelijke erfgoedvereniging Bond Heemschut, door Museum de Lakenhal en de wijkvereniging Transvaal.
Ook is inmiddels een monumentenstatus voor het kunstwerk aangevraagd bij de gemeente. De erkenning als monument is nodig om fondsen te kunnen werven. Volgens kenners is het kunstwerk een uniek voorbeeld van wederopbouwkunst.
“Zonder geld gaat dit kunstwerk alsnog verloren”, weet Jan Jaap de Haan van de Historische Vereniging. “Maar er is meer nodig dan geld. Ook waardevolle contacten of kennis over bouwtechniek, fondsenwerving en subsidie-aanvragen zijn heel erg welkom.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160