De lakenvelder koeien die ’s zomers in de Boterhuispolder tussen Warmond en Leiderdorp rondlopen, verdwijnen mogelijk. Dat komt door gedoe over het land waarop ze grazen. De grond is in handen gekomen van een nieuwe pachter en dat kan volgens boer Fernand de Willigen gevolgen voor hem en zijn koeien hebben. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld en komt er een extra debat in de gemeenteraad.
De consternatie ontstond nadat boer Fernand de Willigen in de media vertelde dat het systeem rond de pachtverlening ervoor zou zorgen dat zijn opvallende lakenvelders volgend voorjaar niet meer de wei in zouden gaan. In plaats daarvan zouden ze naar de slacht moeten, zo verwachtte hij.
Dat zorgde voor een storm aan reacties uit de samenleving en uit de politiek. Een petitie voor het behoud van de grond van de Boterhuys Boerderij en de Sophiahoeve werd binnen korte tijd bijna 10.000 keer ondertekend.
Pacht opnieuw verdeeld
Toen de erfpacht van vijf polders in Teylingen opnieuw moest worden verdeeld via een zogenaamde aanbesteding, visten de twee duurzame boerderijen in de Boterhuispolder tussen Leiderdorp en Warmond achter het net. De pacht ging naar een hoger biedende boer.
De Sophiahoeve in de Kagerzoom, met haar blaarkoppen, had geluk. De nieuwe pachter trok zich al snel terug. Dat gold niet voor de boerderij van Fernand de Willigen. Hij vreest nu dat de gesprekken die hij heeft met de nieuwe pachter op niets zullen uitlopen.
Afhankelijk
“Ik ben volledig afhankelijk van die grond voor mijn bedrijf”, legt hij uit in het radioprogramma West Wordt Wakker. “Dus als ik die grond niet meer heb dan moet ik gewoon per direct sluiten.”
De Willigen is in gesprek met de boer die de pacht nu heeft en ze willen ook best samenwerken. “Maar daar hebben we veel meer tijd voor nodig dan de gemeente ons nu geeft. Er zitten namelijk best wel wat haken en ogen aan zo’n samenwerking omdat we ook met andere boeren plannen maken voor de omgeving. We gaan nu kijken wat er kan. Als het niet lukt, zal het vee weg moeten.”
Systeem faalt
Dat de erfpacht naar de hoogst biedende boer ging, zit De Willigen behoorlijk dwars. “Ik heb de criteria van de gemeente gezien die daarbij horen en dan zie je dat de prijs van de grond gewoon heel zwaar telt.” Dat vindt hij niet passen bij een gebied waar de natuurwaarden zwaarder zouden moeten wegen bij de criteria voor de aanbesteding.
Het CDA stelde Kamervragen. “De vragen die nu in de Tweede Kamer worden gesteld gaan over het aanbestedingssysteem voor de pacht. In dat hele aanbestedingssysteem is de economie belangrijker dan de natuurwaarden en ik denk dat we dat eens moeten veranderen en dat falen van het systeem aan de kaak moeten stellen.”
Geld
CDA-Kamerlid Eline Vedder heeft de schriftelijke vragen gesteld aan staatsecretaris Rummenie van Landbouw: “Uit de situatie in Warmond blijkt maar weer dat geliberaliseerde pacht niet werkt. Ik ben zelf veehouder, dus ik weet hoe het werkt. Ik ga er vanuit dat geld een rol heeft gespeeld, totdat ik het tegendeel heb gezien.” Het Kamerlid geeft verder aan dat de overheid juist het goede voorbeeld moet geven en haar verantwoordelijkheid moet nemen.
Tik op de vingers
Daarmee geeft Vedder de gemeente Teylingen en wethouder Heleen Hooij een tik op de vingers. Eerder de spraken beide boerderijen zich ook al zeer kritisch uit over het beleid van de gemeente Teylingen waarbij te veel naar opbrengsten voor de gemeente zou zijn gekeken.
Volgens verantwoordelijk wethouder Heleen Hooij klopt dat beeld niet. “Voor vier van de vijf polders in onze gemeente geldt dat de pacht wordt gegund op duurzaamheidscriteria en niet alleen aan de hoogste bieder”, zegt ze tegen de Bollenstreek Omroep.
Puntensysteem
CDA-Kamerlid Vedder pleit voor een ander puntensysteem bij de aanbestedingsprocedure. Staatsbosbeheer doet dat bijvoorbeeld met het verpachten van gronden. Dan is het 30/70, waarbij 70 procent staat voor kwaliteit en duurzaamheid.
De gemeenteraad is in de hele aanbesteding niet gekend. Alle politieke partijen hebben intussen schriftelijke vragen gesteld en op 12 februari komt er een spoeddebat.
Leiderdorp MaatschappijTelefoon Redactie
071 - 5425160