De Amerikaanse rivierkreeft zorgt al geruime tijd voor overlast in de Leidse wateren. Dit exotische dier, dat van nature niet in Nederland voorkomt, graaft oevers kapot en vermenigvuldigt zich snel. De gemeente Leiden en het Hoogheemraadschap van Rijnland hebben daarom onderzocht of natuurvriendelijke oevers kunnen helpen om de populatie van de rivierkreeften terug te dringen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.
Afname rivierkreeften
Het onderzoek richtte zich op de effecten van natuurvriendelijke oevers, die geleidelijk aflopen en begroeid zijn met planten. De verwachting was dat rivierkreeften in deze oevers minder gemakkelijk holen zouden kunnen graven en dat vogels en vissen makkelijker op hen konden jagen dankzij de schuilplaatsen tussen de planten. De proeflocatie in het polderpark Cronesteyn liet inderdaad een afname zien van het aantal rivierkreeften per vierkante meter. Dit draagt niet alleen bij aan het terugdringen van de overlast, maar ook aan een betere waterkwaliteit.
Uitbreiding van natuurvriendelijke oevers
Op basis van deze positieve resultaten zet de gemeente Leiden het beleid voort en worden op meerdere locaties natuurvriendelijke oevers aangelegd. Recent zijn dergelijke oevers gerealiseerd in onder andere Park Kweeklust, aan de PC Hooftstraat, de Wassenaarseweg en de Zwartemeerlaan.
De gemeente hoopt hiermee niet alleen de rivierkreeft terug te dringen, maar ook de biodiversiteit in de Leidse wateren te vergroten en de oevers te versterken tegen erosie. Het project wordt de komende tijd gemonitord om verdere inzichten te verkrijgen in de effectiviteit van de maatregelen.
Duurzaamheid LeidenTelefoon Redactie
071 - 5425160