Afgelopen vrijdag kwam Mitchell Wiegand Bruss, raadslid bij Studenten voor Leiden langs bij de VrijMiBo van Centraal+ waar hij in gesprek ging met Arno Koning en John Devilee om zijn zorgen te delen over de huidige situatie van de studentenhuisvesting in Leiden. In het gesprek ging Wiegand Bruss dieper in op de problemen rondom de beschikbaarheid als de prijzen van studentenwoningen.
In de historische en bruisende studentenstad Leiden lijkt het vinden van een betaalbare kamer voor veel studenten steeds meer op een onmogelijke missie. De huurprijzen stijgen jaar elk jaar, het aanbod van kamers slinkt en de wachttijden nemen alleen maar toe. De grotere traditionele studentenhuizen waarin studenten vroeger over het algemeen woonden met gedeelde keukens verdwijnen steeds meer uit het stadsbeeld. De studentenhuizen maken steeds meer plaats voor dure studio’s en vooral in de buitenwijken van de stad. Studenten voelen de druk dagelijks, maar het lijkt alsof hun zorgen niet serieus worden genomen door de politiek.
Wiegand Bruss is een van de weinigen die zich hard maakt voor de situatie van studenten op de woningmarkt. Afgelopen week werden de cijfers van Kamernet bekendgemaakt: het aanbod van particuliere studentenkamers in Leiden is in één jaar tijd met 30% gedaald, terwijl de huurprijzen met 17% zijn gestegen. Wiegand Bruss: “Het gaat natuurlijk eigenlijk om de regels die wij landelijk hebben vastgesteld en de regels die we bij ons in de gemeenteraad hebben vastgesteld. Deze twee zijn allebei zo streng, dat dit eigenlijk het resultaat is” en ”we hadden er eigenlijk al een aantal jaar geleden voor gewaarschuwd, dat als je dit gaat doen in de gemeenteraad, ook nog eens boven op de landelijke regels, dan gaat het resultaat zijn dat de prijzen omhooggaan en dat er minder aanbod is”.
De regels die Bruss benoemd omvatten onder andere de verhuurvergunningen en verkameringsvergunningen. In de binnenstad van Leiden mogen maar 25% van de woningen worden verkamerd, terwijl in sommige buitenwijken deze regel helemaal niet van toepassing is. Deze maatregelen, die zijn genomen om overlast te verminderen, hebben echter ook onbedoelde gevolgen. De stad verliest traditionele studentenhuizen, terwijl de vraag naar goedkopere gedeelde woningen blijft toenemen.
Wiegand Bruss is van mening dat de huidige beleidsmaatregelen ervoor zorgen dat studenten steeds vaker op straat komen te staan. De strikte regels in combinatie met de stijgende prijzen, zorgen ervoor dat studenten niet meer kunnen rekenen op een betaalbare kamer in Leiden. Ook verwijst Wiegand Bruss naar de politieke houding van het college die volgens Wiegand Bruss vinden dat de studentenhuizen verkamering drukt op de leefbaarheid en eigenlijk voor overlast zorgen terwijl Studenten voor Leiden juist van mening is dat verkamering zorgt voor levendigheid in de stad. ”Dat is juist weer heel goed voor de stad,” aldus Wiegand Bruss. In plaats van de traditionele studentenhuizen in de binnenstad, worden er nu vooral studio’s gebouwd in de buitenwijken van Leiden, zoals het Omega-plantsoen en het Bio Science Park.
De oplossing voor het woningtekort ligt volgens Wiegand Bruss in het verlagen van de kosten voor verhuurvergunningen en het aanpassen van de regels rondom verkamering. In plaats van te wachten tot er meer studio’s in de buitenwijken worden gebouwd, zou de gemeente volgens hem moeten kijken naar mogelijkheden om meer gezamenlijke woningen in de binnenstad toe te staan, zonder dat daar onredelijke vergunningseisen aan verbonden zijn.
Volgens Wiegand Bruss heeft de gemeenteraad al verschillende voorstellen voor meer betaalbare studentenwoningen ingediend, maar tot nu toe heeft de coalitie deze voorstellen keer op keer afgewezen. ”Dit is een serieus probleem. Studenten komen op straat te staan. Studenten hebben gewoon moeite met het vinden van een huis,” benadrukt Wiegand Bruss.
In het programma De VrijMiBo vertelt Bruss over het tekort aan studentenwoningen in Leiden.
Telefoon Redactie
071 - 5425160