(Foto: Gemeente Leiderdorp)

Participatie-rapport Leiderdorp: 'Jongeren meer betrekken bij lokale politiek'

Op maandag 17 februari is er een rapport over jongerenparticipatie overhandigd aan wethouder Daan Binnendijk in het gemeentehuis van Leiderdorp. Het rapport is tot stand komen na een enquête onder Leiderdorpse jongeren.

Gemeenteraadslid Sem Overduin en burgerraadslid Maura Ringelberg namen het initiatief om een enquête uit te zetten. Dit na een lage opkomst van jongeren bij de verkiezingen en hun interesse in het onderwerp jongerenparticipatie. Uit de enquête blijkt dat er nog veel gedaan kan worden om de jeugd in Leiderdorp beter te betrekken bij de lokale politiek.

Ongeveer 53 procent van de bewoners van Leiderdorp liet zijn stem horen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dit was twee procent boven het landelijk gemiddelde, maar alsnog de laagste opkomst voor een Leiderdorpse gemeenteraadsverkiezing ooit. Voor jongeren was het percentage met een 36 procent landelijke opkomst nog lager. In het rapport worden door de initiatiefnemers verschillende aanbevelingen gedaan. Zo moet er meer aandacht gegeven worden aan de gemeenteraad op scholen door gastlessen te geven en kan er nagedacht worden over een jongerenraad.

Inloopavond voor jongeren
Overduin, Ringelberg, Sara Lendfers, de jongerencoach van Incluzio in Leiderdorp en Melody Dijkstra, voormalig medewerker van het Milieu Educatief Centrum, organiseerden in oktober 2023 een inloopavond voor jongeren. Samen met negen Leiderdorpse jongeren, twee jongerencoaches en twee leden van de Adviesraad Sociaal Domein is toen gesproken over het onderwerp jongerenparticipatie. Tijdens de inloopavond is gesproken over de vraag hoe de Leiderdorpse jeugd beter betrokken kan worden bij de lokale politiek. Ook is het idee toen ontstaan om een enquête uit te zetten onder jongeren woonachtig in Leiderdorp.

Enquête
De enquête is ingevuld door 127 jongeren in een tijdspanne van vijf weken. De initiatiefnemers hebben verschillende vragen gesteld, bijvoorbeeld over de bekendheid met de gemeenteraad en in hoeverre de jongeren zich betrokken voelen bij de lokale politiek. Door deze vragen te stellen, wilden ze meer inzicht krijgen in de mening, zorgen en wensen van Leiderdorpse jongeren. Jongeren die de enquête invulden, konden ook via twee open vragen suggesties achterlaten voor de gemeente over wat er beter kan.

Mening van jongeren
De resultaten die uit de enquête tevoorschijn kwamen, waren niet heel positief. Het overgrote deel van de jongeren gaf aan niets of weinig te weten over de gemeenteraad en haar leden. De jongeren bleven vooral neutraal over de gemeente zelf. Dit stamt af uit de vragen of jongeren vertrouwen hebben in de gemeente, en of de gemeente genoeg doet voor jongeren. Wel gaven veel jongeren aan dat ze in Leiderdorp willen wonen als ze ouder zijn. De kans om een goed huis te vinden schatten ze dan wel weer laag in.

Open vragen
De twee open vragen werden massaal ingevuld door de respondenten. De eerste vraag vroeg de jongeren hoe de gemeente hen beter zou kunnen bereiken. Sociale media, meer lessen op scholen en een jongerenraad waren de populairste antwoorden. Bij de tweede vraag ging het om verbeterpunten voor de gehele gemeente. Het populairste antwoord hierop was een vraag voor meer betaalbare huizen voor jongeren en starters. Meer plekken en activiteiten voor jongeren kwam als tweede naar boven. ‘Eén van de respondenten heeft het mooi verwoord als ‘third places’, een sociologisch concept. Dit zijn openbare plekken waar het draait om ontmoeting tussen mensen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een buurthuis of café, waar jongeren ‘veilig samen af kunnen spreken’. Vervolgens is een tweede inloopavond georganiseerd om de resultaten van de enquête met elkaar te bespreken en concrete actiepunten en aanbevelingen op te stellen.

Plannen voor jongeren
Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een adviesrapport met concrete aanbevelingen. Overduin adviseert de gemeente om meer gastlessen te geven op scholen over de rol van de gemeenteraad. Ook dient er onderzocht te worden of een jongerenraad opgericht kan worden in Leiderdorp en of ideeënbussen geplaatst kunnen worden op scholen, om zo de mening van de jeugd op te halen. Verder wordt de aanbeveling gedaan om een open dag te organiseren in het gemeentehuis voor jongeren en kan sociale media beter ingezet worden om de jongeren op de juiste manier te bereiken. Wethouder Binnendijk heeft aangegeven graag met de initiatiefnemers en jongeren in gesprek te willen gaan.

Invloed in de politiek
De gemeente en het College van B&W willen graag meer jongeren betrekken bij de lokale politiek. ‘De ideeën en suggesties die jongeren gedeeld hebben, zijn waardevol en bieden kansen aan beleid en politiek om de jeugd meer te betrekken en dit te vertalen naar concrete aanbevelingen voor de gemeente, de raad en het College van Burgemeester en Wethouders. Met elkaar kunnen we de volgende stap zetten en op zoek gaan naar haalbare en werkbare ideeën om de relatie tussen jongeren en de gemeente Leiderdorp te versterken.’

Het volledige rapport is te lezen via De jeugd heeft de toekomst: aan de slag met jongerenparticipatie!

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×